Referat 2020

200114 Lars Yngström På spåret - då och nu.

200211 Rebecka Karlsson Tidig musik i Sverige.

200310 Helene Tursten Författare ville jag inte bli.

2020-2021 Pandemin

 

 

Tisdag 14/1 2020 Broängskyrkan (Karl Wickström, bild Per-Olof Olsson) 

Lars Yngström

Aktiva Seniorers första möte för året samlade över hundra medlemmar. Ordföranden Lena Bergkvist hade nöjet att välkomna dagens föreläsare v.d. för Tågab Lars Yngström.
Han rubricerade sitt anförande ”På spåret då och nu”.
Yngströms första kontakt med den spårbundna verksamheten inleddes med en ansökan till konduktörsutbildning, till vilken han antogs. Någon familjeanknytning till tågtrafik förelåg inte. Bägge föräldrarna var bibibliotekarier. Men längre bakåt i generna fanns en farfars far, som jobbat vid NBJ Nora Bergslags Järnvägar.
Efter utbildningen jobbade Yngström som konduktör i tio år. -”Det var med viss glädje, som man på linjen Malmö - Stockholm efter avgång från Malmö kunde meddela i vagnarna: Nästa Eslöv och Höör sen!”

Yngström illustrerade järnvägsnätet i vår landsdel med ett kryss. Det ena benet fick utgöra sträckan norska gränsen - Laxå. Det andra korsande benet Bergslagen med Falun och Borlänge - Göteborg med Kil som skärningspunkt.
År 1865 invigdes de första sex kilometerna från gränsen till Charlottenberg och året därpå påbörjades sträckan Laxå - Kristinehamn. Ytterligare ett år senare var Charlottenberg - Arvika under byggnad. För att inte konkurrera med sjöfarten fanns planer på att sträckan Kristinehamn - Kil skulle byggas på behörigt avstånd från Vänern via Nyed. Karlstad skulle alltså bli utan järnväg. De planerna skrotades emellertid med fyrståndsriksdagens upplösning.
1800-talets järnvägsbyggande leddes av Nils Ericsson, bror med uppfinnaren John. Modern var född Yngström. Huruvida släktskap rådde med dagens föreläsare förmäldes ej.
Yngström berörde också de loklösa järnvägarna Sjöändsbanan och sträckan Storfors - Lillfors. Här fick man förlita sig på att Isaac Newtons teori om tyngdkraften höll. För att inte vagnarna skulle komma upp i okontrollerade hastigheter måste man ha bromsare med i vagnarna. En av dessa var en herre med namn Axel Broström, sedermera grundare av Broströmsrederierna. Returkörningen av vagnarna fick ske med hästkrafter.

I mer närtid lyfte Yngström fram utvecklingen med Nykroppatriangeln och elektrifieringen av Inlandsbanan till Nykroppa. Han nämnde också en tänkbar kommande utbyggnad av den så kallade Vålbergsrakan, som skulle gena av trafiken mellan Göteborg och Karlstad. Utredning pågår även att få till en snabbtågslinje Stockholm - Oslo, där målet är att få ner restiden till 2 timmar och 55 minuter.

Yngström kom även in på sitt eget företags drift och utveckling. Vid starten 1994 var antalet anställda 13 stycken och nu är man uppe i 175. Företaget har i huvudsak tre grenar i sin verksamhet. Godstrafiken är den största och uppgår till hälften av omsättningen. Persontrafiken och verkstadsdelen delar den andra hälften tämligen lika mellan sig. Detta gör att Tågab kan tillskriva sig att vara landets mest kompletta järnvägsföretag. Det gynnsamma logistikläget  Kristinehamn intar har starkt bidragit till företagets utveckling.
För närvarande finns långt framskridna planer på att bygga en tvätthall på ca 1000 kvadratmeter inom de närmaste månaderna. Tänkbara nya trafikplaner finns såsom persontrafik på sträckan Karlstad - Stockholm via Örebro och Västerås. Vidare ett projekt Karlstad - Alvesta för att få anknytning till Öresundstågen mot Köpenhamn och vidare ut i Europa. Ett tredje uppslag är Göteborg - Stockholm via Åmål. Då kanske Vålbergsrakan realiseras? Redan igång är är persontrafiken Falun - Värmland - Göteborg.

Ett exempel på den eminenta entreprenörförmåga, som Yngström besitter, visar hans engagemang att medverka till att lösa takpanneföretaget Benders logistikproblem med norgetrafiken. Han blev tillfrågad om han hade någon lösning att erbjuda. Yngström visste att utanför Kongsvinger fanns en så kallad ”hub” (spårområde) i en grusgrop. Vidare hade han vetskap om att det fanns 36 lämpliga vagnar stående utan användning utanför Brandenburg i Tyskland. De hade stått där sedan jättekonkursen efter Leaman Brothers. Benders fabrik ligger i Kalmarsand mellan Bålsta och Bro i Uppland vid Mälaren. Vagnarna fylls med företagets produkter, takpannor och byggsten, dras till huben utanför Kongsvinger för vidare transport ut över Norge. Returkörningen utnyttjas så, att i huben lastas sand i vagnarna för att utgöra råvara i produktionen och behöver således inte gå tomma tillbaka. Till synes smarta lösningar!

Yngström har en förmåga att framföra fakta och realiteter på ett lättsamt sätt med humor och glimt i ögat. Man förstår till fullo hans engagemang i den rälsbundna verksamheten. Följaktligen fick han mottaga kraftiga och ihållande applåder av den månghövdade publiken och förärades en vacker orkidégrupp av ordföranden Lena Bergkvist.

 

Tisdag 11/2 2020 Broängskyrkan (Karl Wickström) 

Rebecka Karlsson

Aktiva Seniorer har under första delen av februari sannerligen levt upp till namnet. Lördagen den 8/2 reste en fullsatt buss till Lerbäcks Teater utanför Askersund. Här utspelades ett invecklat kriminaldrama kallat ”Starkare än döden” och publiken inbjöds att försöka lista ut vem förövaren var till dubbelmorden. I pauserna serverades en trerätters meny på välkänt Wallmansmanér, dvs med aktörerna som servitörer.
Pjäsen var väl inarbetad och samspelet med tekniska hjälpmedlen, video och inspelade telefonsamtal flöt friktionsfritt. Snabba scenväxlingar förhöjde tempot i dramat. Pjäsen spelas på teatern sista gången den 15/2.

Tisdagen den 11.e februari hade föreningen årsstämma i Broängskyrkans lokal. Ett 80-tal medlemmar hade mött upp när ordföranden Lena Bergkvist hälsade välkommen. Hon meddelade att föreningen sedan senaste träffen vuxit med 18 nya medlemmar och har nu 480 medlemmar.
En tyst minut för två avlidna medlemmar inledde stämman.
Till att leda förhandlingarna valdes Curt Nordh och till sekreterare Gullevi Sandling.
Dagordningen avverkades i snabbt tempo och valberedningens förslag till styrelseposterna klubbades utan diskussioner. Till ordförande omvaldes Lena Bergkvist och till ny vice ordförande Hans Kindroth. Avgick på egen begäran gjorde Annika Andersson och PO Olsson. I deras ställe invaldes Jonas Gustavsson och Elisabet Östling.
Styrelsens förslag om höjning av nästkommande årsavgift till 150 kr godkändes av mötet. Efter avslutad stämma avtackades Annika Andersson för sitt mångåriga engagemang i föreningen med en praktfull blombukett.

Ordföranden hade nöjet att hälsa dagens underhållare och föreläsare violinisten Rebecka Karlsson välkommen . Rebecka är väl känd av många kristinehamnsbor, eftersom hon är uppvuxen här i staden. Vid en ”googling” kan man utläsa att Rebecka efter avslutade gymnasieår 1996 drog till Falun och förberedande studier till musik-högskolan. Hon antogs till musikhögskolan och efter avslutade studier där följde vidare förkovran i Italien och Tyskland.
Rebecka, iklädd T-shirt med texten ”Tidig Musik” syftande på barockmusik från 16- och 1700-talen, berättade om sitt stora intresse för barockens musik och dess kompositörer.
Det första musikstycket hon framförde var hämtat ur JH Romans till kungabröllopet nykomponerade Drottningholmsmusiken, nämligen satsen nr 20 Allegro. Den spelades för det nygifta kungaparet Adolf Fredrik och Ulrika Lovisa, då de intog sitt första nattläger. Musiken benämndes först bilägermusik, men har sedermera ändrats till Drottningholmsmusiken. Vad biläger stod för överlåtes till läsaren att själv utreda.
Rebecka fortsatte med ytterligare två barockkompositioner, nämligen ur GP Telemanns Fantasier nr 1 satsen Largo. Vidare ur JS Bachs Partita nr 2 satserna Allemanda och Corrente.
Mellan musikstyckena berättade hon att hon spelade på en barockviolin byggd 1803 av en mästare i Mittenwald Tyskland. Hon äger ytterligare en ännu äldre violin tillverkad redan 1743 av en viss mästare Bäckman.
Rebecka ivrar för att barockens musik bör framföras enligt uppförandepraxis. Det innebär att instrumentens konstruktion och stämning samt notskriften i görligaste mån ska anpassas till tidpunkten för kompositionens tillblivelse. Violinisten omtalade att hon ägnat lång tid till att ”gräva” i den så kallade Dübensamlingen, bestående av ca. 30 tusen exemplar handskrivna motskrifter.
Rebecka delgav vidare att hon den närmaste tiden kommer att arbeta på frilansbasis. Engagemang tycks inte fattas. Närmast i mars står en musikalisk salong från ett gustavianskt Stockholm i spelplanen. Den är kallad Frihet, Barockt och Systerskap och framförs på Stockholms stadsmuseum. Medverkande Rebecka Karlsson, violin Mirjam Pfeiffer, cello och Karin Ahnlund, viola. Barockmusiken varvas med dikter av samtida författare bland andra Anna Maria Lenngren.
Rebecka avslutade sitt program med 3 satser ur Romans Assaggio.
Hon avtackades med långa applåder och förärades en gåva för uppskattad insats.

Vid nästa möte den 10e mars kommer författaren Helene Tursten på besök. Hon är bosatt i Sunne och har gjort sig känd som krimförfattare.

 

Tisdag 10/3 2020 Broängskyrkan (Karl Wickström) 

Helene Tursten

Vid Aktiva Seniorers marsmöte i Broängskyrkans lokaler hälsades ett nittiotal medlemmar välkomna av ordföranden Lena Bergkvist. Hon hade dessutom nöjet att välkomna den välkända deckarförfattarinnan Helene Tursten, som bilat ner från Sunnetrakten, där hon är bosatt sedan drygt tjugo år.

Helene Tursten är född i Göteborg och utbildade sig till sjuksköterska och arbetade inom vården i tre år, innan hon valde att studera till tandläkare. Hon praktiserade inom yrket i tio år efter legitimeringen. Då drabbades hon av en svår reumatisk sjukdom och blev tvungen att uppge sin karriär som tandläkare. Hon började då att översätta texter från tyska och engelska till svenska. Ganska snart väcktes emellertid tanken på ett eget författarskap. Under åren 1996 och -97 skrev hon den första kriminalromanen, kallad ”Den krossade tanghästen”. Den skickade hon till ett bokförlag men fick den i retur i stort sett med vändande post. Hon försökte då att sända manuset till förlaget Anamma och där föll poletten ner och romanen utgavs 1998.
Det blev den första i en serie om tio deckare med kriminalinspektören Irene Huss som huvudperson. Den sista romanen i serien utkom 2012 med titeln ”I skydd av skuggorna”.
Tursten nådde stor framgång med romansviten, inte minst i Tyskland, och är översatt till arton språk. Romanerna utspelas i västra Götaland där Huss ingår i en ambulerande grupp mordutredare. Alla böckerna har även filmats och har visats på kanal 5, i Danmark och Tyskland.
Efter sviten med Irene Huss har Tursten bytt huvudfigur i sina intriger. 2014 utgavs ”Jaktmark” med Embla Nyström, tjugoåttaårig nordisk boxningsmästarinna och nybliven kriminalinspektör. Handlingen är förlagd till norra Dalslands skogar.
Den historien följdes av ”Sandgrav” år 2016 och utspelar sig i Strömstad.
Men 2019 återvänder Tursten till Dalsland och denna gång med Embla Nyströms mordgåta ”Snödrev”.
En tredje och mycket avvikande figur i kriminell miljö skildrar Tursten i boken ”Äldre dam med onda avsikter”. Här får seriemördaren åttioåtta åriga Maud bli huvudperson. Berättelserna utgavs först i USA och såldes där i femtio tusen exemplar. I Sverige nådde den bokdiskarna 2019. Den innehåller fem olika historier, där den gamla damen är inblandad i skumma brott. Helene Tursten hade med sig en trave av boken till försäljning och många av deltagarna passade på att köpa ett signerat exemplar.
Författarinnan avtackades med en stilig blombukett samt med långa och tacksamma applåder. Hennes chosefria berättarkonst och upplästa citat ur sina skrivna verk uppskattades verkligen av åhörarna.

Efter fikastunden meddelade ordföranden Lena att styrelsen sammanträder den 18.e mars för att diskutera situationen kring Coronans spridning. Vad som kan bli problematiskt är den planerade Berlinresan i slutet av maj. Sista möjliga avbokningsdag är 25.e mars, varför beslut i frågan resa eller inte måste tas innan dess.
Nästa möte den 7.e april kommer att hållas på Kristinehamns Conference Center (Folkets Hus). Då kommer duon Scherp och Källman att göra världspremiär med föreställningen ”Ferlin och Klarabohemerna”. Många minns säkert fjolårets föreställning ”Kolarhistorier” med samma agerande.

 

 

Pandemin 2020 - 2021

2021-02-02

MEDLEMSBREV VÅREN 2021

Bästa Aktiva Seniorer i Kristinehamn!

Ytterligare en säsong är inledd, våren 2021. Fortfarande inget program från Seniorerna. Vi funderar väl alla på när livet skall återgå till att bli som vanligt igen.

Just nu känns det som det enda normala är vädret. Kalla, klara och soliga vinterdagar. Underbart att få uppleva ljuset och solen igen.

Styrelsen för Seniorerna har möten varje månad via Teams. Vi försöker hålla samman styrelsearbetet så att vi är i startgroparna när förutsättningarna ändras.

Stor del av våra medlemmar kommer förhoppningsvis att bli vaccinerade inom de närmaste månaderna. Därefter får vi invänta att samhället öppnar upp så större grupper får samlas.

I bästa fall hoppas vi att kunna starta upp våra möten genom att kalla till årsmöte under maj månad. Om detta blir möjligt kommer årsmöteshandlingar och program att skickas ut i april. Framtiden får visa om vår planering är realistisk eller om vi måste vänta med att starta upp under hösten. Det enda vi med säkerhet vet är att ingen enda vet hur framtiden ser ut.

Detsamma gäller naturligtvis Berlinresan. Vi får avvakta en tid till innan vi tillsammans med Vänerbuss får besluta om vi kan genomföra resan som planerat eller om vi måste välja senare datum.

Aktiva Seniorer, håll i och håll ut. Snart kommer förändring.

Vänligen

Styrelsen för Aktiva Seniorer i Kristinehamn

/ Lena Bergkvist

Ordförande

                                                           

2020-12-22 

JUL- & NYÅRSBREV 2020

 
Bästa Aktiva seniorer i Kristinehamn!

Snart är det jul! En annorlunda jul! En jul som präglas av Coronapandemin.

Hösten har varit lång, mörk och våt. Men så hände något trevligt. På första advent vaknade vi upp till en snötäckt natur. En underbar känsla, allt blev så stämningsfullt. Tyvärr så försvann snön lika snabbt som den kom. Sedan har vi åter bara haft mörker.

Vi är väl många Seniorer som skall fira jul i ensamhet utan att få träffa barn och barnbarn. Tur att tekniken finns så vi kan se varandra i datorn eller telefonen. Så får vi rikta tankarna och sysselsättningen till något positivt som får ersätta det traditionella som inte finns i år.

Vi får helt enkelt hålla i och hålla ut. Hoppas att vaccinationerna kommer igång i januari så vi kan känna oss lite tryggare.

I dag vet ingen när samhället kan börja öppna upp igen.

Så snart lättnader i restriktionerna kommer om att större grupper får träffas kommer styrelsen att skicka ut årsmöteshandlingar och program.

Vi längtar alla efter att få träffas igen och känna den goda stämning som råder bland Seniorerna.

Nu vill vi önska Er alla en God och Fridfull Jul & Gott Nytt år!


Med vänliga hälsningar

Styrelsen för Aktiva Seniorer i Kristinehamn/
Lena Bergkvist
Ordförande

 

2020-08-30

HÖSTBREV

Bästa Aktiva Seniorer i Kristinehamn!

Hösten närmar sig med kyligare kvällar och nätter. Naturen börjar övergå från den härliga grönskan till en lite gulare färgton.

Coronapandemin har drabbat alla oss seniorer hårt. Ensamheten och isoleringen börjar kännas tung.

Håll i och håll ut är rekommendationerna vi får. Seniorernas möten, som mycket annat får vänta tills nya råd kommer från Folkhälsomyndigheten. Traditionsenligt så skulle höstprogrammet ha startat upp i veckan som gått. Så är dock inte fallet i detta annorlunda år. Höstens första möte för Aktiva Seniorers styrelse har hållits utomhus tidigare i veckan. Vi var eniga om att några förändringar i förutsättningarna troligen inte kommer att ske under hösten. Vår förhoppning är nu att vårprogrammet skall kunna genomföras med start vid årsmötet i februari. Vi vet naturligtvis inte om vår bedömning blir verklighet, men vi jobbar ändå vidare med planering av vårprogrammet.

Tills vidare önskar vi Er alla Seniorer en lugn och fin höst och vinter. För alla som orkar komma ut kan promenader i härlig luft och sprakande höstfärger ge oss energi och kraft i vardagen.

Hela styrelsen ser fram emot tiden när coronapandemin är under kontroll och vi får träffas igen för att tillsammans känna gemenskap och glädje. 

Varma höst- och vinterhälsningar
Styrelsen, Aktiva Seniorer/

Lena Bergkvist
Ordförande

 

2020-06-03

SOMMARBREV

Bästa Aktiva Seniorer i Kristinehamn!

Det är nu snart tre månader sedan vårt senaste möte i Broängskyrkans lokal. Vi var många samlade som lyssnade till Helene Tursten. Hon delgav oss en intressant berättelse om sitt liv och sitt författarskap.

Vi hade då fått kännedom om Corona, viruset som spred sig över världen. Några restriktioner för 70+ hade vid den tiden inte hunnit komma. Redan veckan efter var pandemin i full spridning. Informationen om antal svårt sjuka och döda ledde till stor oro och ovisshet. Det enda vi fortfarande vet med säkerhet är att ingen vet när vi ser slutet på pandemin.

Min man och jag flyttade direkt till vårt hus på landet. Här behöver vi inte känna oro. Vi har fått uppleva våren och försommaren dag för dag. För att ge tiden lite extra innehåll så tog vi beslut om att varje söndag göra en utflykt och besöka olika naturreservat. Första veckorna bjöd naturen på fantastiska vitsippshagar. Senaste besöket var i Garphyttans nationalpark. Där var ängsmarken fylld av gullvivor och små blå/lila orkidéer. Otroligt många fina naturupplevelser har vi haft.

Den här veckan blev vi påminda om Aktiva Seniorer igen. Det var nämligen nu vi skulle besöka Engelsberg och Oljeön. Som allt annat så är naturligtvis aktiviteten inställd och avbokad.

I samband med säsongens sista programpunkt så har vi alltid tidigare delat ut höstens program. Det är inte fallet i år. Så länge som det inte finns några nya direktiv för oss seniorer så inväntar vi Folkhälso­myndighetens råd för hösten. När klartecken kommer för möten så är styrelsen beredd att sätta ihop ett nytt program. Vi återkommer då direkt med information.

Nu önskar vi alla medlemmar i Aktiva Seniorer en riktigt skön sommar!

Hoppas att vi kan ses snart igen.

Varma Sommarhälsningar

Styrelsen för Aktiva Seniorer/

Lena Bergkvist
Ordförande 

                                                  

OBS! Styrelsen har utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer beslutat att ställa in dagsutflykten till Engelsberg och Oljeön 4/6.

OBS! Styrelsens resegrupp kommer att träffa företrädare för Vänerbuss 18/3 för att bl a diskutera hur man ska ställa sig till Berlinresan utifrån riskerna med coronavirusets snabba utbredning. Resultatet av diskussionerna med Vänerbuss blev:
Aktiva Seniorers styrelse tillsammans med Vänerbuss har beslutat att avboka årets Berlinresa och omboka Berlinresan till samma vecka 2021 med avresa den 23 maj 2021. Alla som har bokat resan erbjuds att behålla sin bokade plats till nästa år. Bokningsavgiften på 500 kr kommer att gälla för kommande resa. Eftersom det är lång tid till maj -21 kommer det att finnas möjlighet att avboka fram till lämpligt datum. Information om sista datum för avbokning kommer att anges i Aktiva Seniorers vårprogram för 2021. Anmälningsavgiften kommer att återbetalas vid avbokning. Medlemmar som står på reservplats kommer att erbjudas plats i den ordning som anmälan inkommit.