Referat från möten

Här hittar du årets mötesreferat. För att se en lista på tidigare referat från 2012 framåt klicka här.

För referat våren 2012 (inkl dec -11) klickar du här.
För referat hösten 2012 klickar du här.
För referat från 2013 klickar du här.
För referat från 2014 klickar du här.
För referat från 2015 klickar du här.
För referat från 2016 klickar du här.
För referat från 2017 klickar du här.
För referat från 2018 klickar du här.
För referat från 2019 klickar du här.
För referat från 2020 klickar du här.
För referat från 2021 klickar du här.
För referat från 2022 klickar du här.
För referat från 2023 klickar du här.
För referat från 2024 klickar du här.
För referat från 2025 klickar du här.
I

Tisdag 21/1 2025 Broängskyrkan (Karl Wickström), Foto Hans Forsberg

   Med hjälp av två trotjänare, nämligen Jan Bäckström och Lasse Johansson, fick Seniorerna en inblick i Mariebergsklinikernas historia, som omfattar nära 140 år. Detta avhandlades vid årets första möte med Aktiva Seniorer i Brokyrkans lokal.  
   Arkitekten Axel Kumlien skapade ritningarna till den stora borgbyggnaden och efter en treårig byggtid kunde vårdverksamheten påbörjas 1887 under ledning av Axel Envall, läkare och 12 vårdbiträden. Ett krav var att de senare var ogifta och att de skulle bo på institutionen. I huvudbyggnaden fanns även en kyrksal.     
   Behandlingen av patienterna bestod i början av sängläge med åderlåtning, lavemang och långbad. Efter hand tillkom insulinbehandling och lobotomi samt ECT, dvs elstötar för djupt deprimerade. Så småningom kunde behandlingen mer övergå till medicinering med psykofarmaka. När verksamheten var som störst under 1900-talets mitt hade sjukhuset 36 vårdavdelningar och cirka 1200 patienter och personalen uppgick till 350.   
    I och med utbyggnaden av verksamheten blev Marieberg en stad i staden, inhägnad med stängsel och bevakad av portvaktsstuga. Verksamheten blev på fler områden självförsörjande. Personalbostäder växte upp intill sjukhusområdet. Patienterna sysselsattes i det framväxande jordbruket och trädgårdarna. När verksamheten stod på toppen hade man besättningar på ett 30-tal kor och 6 hästar. En omfattande fruktodling med inte mindre än 380 äppelträd och därtill även päronträd. Äppelskördarna kunde uppgå till omkring 10 ton. Grönsaksodlingen var också omfattande och inte mindre än 260 olika arter växtlighet (träd, buskar örter mm) fanns inom området.        Patienterna sysselsattes också med sy- och träslöjd, kurser och kroppsövningar. I Gammelkroppa fanns en fastighet, dit man tog patienterna med buss för att ge dem rekreation och avkoppling. Vid Stensta fanns på promenadavstånd en stuga kallad Bränsletorpet, som man disponerade i samma syfte.     
   I och med psykvårdens omorganisation avvecklades verksamheten successivt i Marieberg och 2009 försvann den sista enheten till Karlstads Sjukhus.     
   En intressant eftermiddag med ett 90-tal medlemmar avslutades  med tack till föredragshållarna Bäckström och Johansson, som i ord och bilder skildrat Mariebergs historia.

Kalle Wickström

 

 

Tisdag 18/2 2025 Broängskyrkan (Karl Wickström), Foto Hans Forsberg

   Aktiva Seniorers välbesökta februarimöte gästades av bibliotekschefen i Storfors och tillika naturfotografen Michael Nordeman. Han tog med åhörarna och fotoskådarna på en bildrevy i den Värmländska faunan rubricerad ”Tätt inpå den Värmländska naturen”. Nedan följer ett axplock noteringar ur hans förevisning.     
   Presentationen av bilderna följde en strikt alfabetisk ordning. Ett av de första fotona var på en bergfink, som förekommer rikligt i Norrland och kan observeras hos oss vid dess passage vår och höst. I Norrland kallas den gäddfräs efter sitt läte och ankomst vid gäddornas vårlek.     
   Med en närbild på en bäver berättade Nordeman att den 1871 var i det närmaste utrotad men idag återhämtat sig och kan nu räknas i hundratusen tals exemplar. Om man råkar få en grävling för tätt inpå knutarna kan man försöka att parfymera vistet. Den gillar inte sådana dofter.       
   Ett stort antal foton på charmören ekorren visades. En perfekt handstans på en fågelmatsautomat, som säkert tillfredsställt vilken kritisk gymtränare som helst, etsade sig fast på näthinnan. En värsta dag kan bli lyckad i sällskap med en ekorre enl Nordeman.     
   Vidare fick seniorerna veta att getingar är allätare, kajorna är sociala och bjuder gärna in kompisar till spisning, att kungsfågeln väger 4,3 gram. Alla presenterade med perfekta foton.     
   Pilfinken utsattes i Kina under Maos regim för nära utrotning under åren    1959 - 61. Detta på grund av att man fick uppfattningen att finkarna åt upp grödan på fälten och jagades (förgiftades?) därför. Som följd av detta fick man en kolossal tillväxt av gräshoppor, som fullständigt ödelade grödan på fälten och hungersvält utbröt. Tre miljoner omkom i svältkatastrofen. Att rubba balansen i naturen kan få svåröverskådliga konsekvenser.     
   Nordemans fotokonst och framställningsförmåga charmade seniorerna och han gav även prov på fågelläten och rörelsemönster. För de som önskar se mer av hans alster kan besöka hans blogg på adressen michaelnordeman.tumblr.com. Rekommenderas!   
   Inalles visades 153 djurfoton och med den självklara sorteringen av bilderna avslutades visningen med älgar och örnar. En mycket intressant, vacker och lärorik eftermiddag. Vlförtjänta applåder och tack framfördes av vice ordförande Lena Bergkvist.

Kalle Wickström

 

Tisdag 18/3 2025 KCC (Karl Wickström), Foto Hans Forsberg

    Aktiva Seniorers vice ordförande Lena Bergkvist hade glädjen att hälsa hela 112 medlemmar välkomna till årsstämman, som avhölls i Christinehamns Conference Center. Hon avslöjade även att hon hade en känsla av vemod, då det var hennes sista möte som styrelseledamot efter elva års engagemang i föreningens styrelse.    
   Till att leda årsstämmans förhandling valdes Curt Nordh. Med stor vana och ackuratess ledde han mötet på ett elegant och snabbt sätt. De sedvanliga verksamhets- och ekonomiberättelserna liksom revisorernas rapport godkändes av mötet. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet.     
   Medlemsavgiften för nästkommande år fastställdes till oförändrade 170 kr och fikaavgiften till 50 kr.     Till ny ordförande valdes Lennart Lokind. Föreningens vice ordförande utses av den valda styrelsen. Omvalda blev Rolf Bergstrand,  Annika Hultgren, Mia Lokind, Lisbeth Wallin och Elisabet Östling. Två nya styrelseledamöter invaldes,  nämligen Anders Molander och Anders Karlsson.     
   Nytillträdde ordföranden Lennart Lokind tackade för förtroendet och hyllade avgående Lena Bergkvist efter elva års styrelseuppdrag och Hans Forsberg efter fjorton års styrelseuppdrag. Lena blev dock inte helt arbetsbefriad eftersom hon valdes in i valberedningen inför nästa årsstämma.     
   För underhållningen svarade ”Jonken & Jänget”. En kvartett från Musikhögskolan Ingesund i Arvika. Det var ett glatt återhörande. Kvartetten gjorde 2022 ett omtyckt framträdande och hälsades åter välkomna med lång applåd. I kvartetten ingår de blivande musiklärarna Jonatan (Jonken) Höglund sång och ”jänget” Tim Forslund gitarr, Simon Gummesson basfiol och Hannes Niklasson trummor. Det blev en blandning av s k covers med skickliga solon och improvisationer på bas och gitarr samt sång med scatsinslag av Jonken. Repertoaren spände över låtar av Avicii, Stevie Wonder, Gershwin, Taube, Thore Skogman med flera; alla med ett jazzigt framförande. Imponerande insatser av musikerna. Framhållas bör, det var riktigt nöjsamt att få avlyssna musik från hederlig gammal ståfela. Den ger en betydligt fylligare och mjukare toner än motsvarande eldrivna.      Som avslutning bjöds seniorerna på kaffe med semla.

Kalle Wickström