Referat 2021

210810 Föreningsstämma + Herr och Fru Hackspett: Stefan Demert och Jeja Sundström

210817 Maria Andersson Vad är en nyhet? 

210914 Lars Nordström Telegrammet från New York.

211012 Daniel Scherp och Kalle Källman Ferlin och KlaraBohemerna

211109 Marit Kapla Osebol - en kör av röster

211214 Per Henning Julavslutning

 

Tisdag 10/8 2021 Broängskyrkan (Ronny Bergh)

Utdrag från föreningen Aktiva Seniorers årsstämma 10 augusti 2021.

Undertecknad tillhör en kategori som har rätt att kalla sig ”aktiv”, och med hänsyn till årgången också ”senior”. Detta är jag långt ifrån ensam om i vår kommun men kanske kan man säga att föreningen Aktiva Seniorer som jag tillhör, gjort mig medveten om deras intressanta, olika aktiviteter mer än mina egna rent fysiska aktiviteter. Nåväl...

Den 10 augusti hade Aktiva Seniorer föreningsstämma vilket också var årets första samling, denna gång i Broängskyrkan.  Att efter en nästan plågsamt lång tid p.g.a. rådande pandemi äntligen få träffas upplevdes förstås mycket positivt, vilket också avgående ordföranden Lena Bergkvist gav uttryck för vid stämmans öppnande.   Lena har under sina 8 år som ordförande visat prov på sin förmåga att entusiasmera och skapa trivsel i föreningen så när hon nu beslutat sig för att lämna detta uppdrag kommer hon att saknas. Till ny ordförande för kommande året valdes Hans Kindroth och till vice ordförande Lena Bergkvist. Till att leda denna stämmas förhandlingar valdes dock Curt Nordh och till sekreterare Gullevi Sandling. 

Föreningens ekonomi är god konstaterade kassören Björn Henningsson, mycket beroende av att verksamheten av naturliga skäl legat nere under stor del av år 2020. Medlemsavgiften för det kommande året blir oförändrat 120 kr.

Styrelsen kommer fram till nästa föreningsstämma bestå av: Kassör: Björn Henningsson, Övriga ledamöter: Omval av Hans Forsberg, Julika Först, Annika Hultgren, Gullevi Sandling och Elisabet Östling samt nyval av Rolf Bergstrand. Förnyat förtroende som revisor blev det för Inger Lampa-Jonsson samt suppleanten Ingrid Gustafsson.

Curt Nordh tackade styrelsen för det gångna året och att han själv fått förtroendet att leda dagens förhandlingar som avslutades med att Inger Lampa-Jonsson samt Brita Wedberg, avgående från valberedningen fick mottaga gåvor för ett gott arbete.  Därefter bjöds kaffe och smörgås samt musikunderhållning av Herr och fru Hackspett, Marita och Beppe Viström, som inledde en mycket uppskattad timma med att förklara hur det märkliga namnet Hackspettarna kommit till. Kanske inte så konstigt då Beppe sysslar med trä-bildhuggning vilket kan låta som en stressad hackspett. Dock ingen liknelse i övrigt visade det sig.

Om man som jag inte tidigare haft tillfälle att höra paret Hackspett-Viström blev man nog imponerad över deras eminenta egenskaper på sina instrument, fiol, mandolin, munspel, gitarr samt duettsång.

De hade valt att sätta ihop ett program med 70-talsartisterna Stefan Demert och Jeja Sundström som förstås var passande för oss seniorer då Stefan och Jeja var mycket aktiva och populära när våra medlemmar  var avsevärt yngre. Förutom underhållande sång och musik gavs intressant historik  om personerna Stefan och Jeja som också i början av 70-talet blev ett äkta (eller oäkta?)  par under åtta år men uppträdde tillsammans även efter detta ända in till Stefans död 2018. Under den timma som paret Hackspett uppträdde för oss framfördes förstås många från den tiden kända och populära visor som man nu drog sig till minnes, och lätt upprymda lämnade vi lokalen i Broängskyrkan och gick ut i solen som dock lyser med sin frånvaro när detta skrivs.

Ronny Bergh, för Aktiva Seniorer.

 

Tisdag 17/8 2021 Broängskyrkan (Brita Olsson)

Aktiva Seniorer har samlats i Broängskyrkan till säsongens första program efter föreningsstämman. Den nytillträdde ordföranden Hans Kindroth hälsade välkommen och mötet inleddes med en tyst minut för att minnas de åtta medlemmar som avlidit sedan 2019.

   Dagens talare var chefredaktör Maria Andersson, som under rubriken Vad är en nyhet? berättade om lokaljournalistiken, dess styrkor och svagheter. NKP Nya Kristinehamns-Posten grundades 1884 av Christian August Grundel, och Maria Andersson har varit dess chefredaktör sedan 2015. Tidningen utkommer som papperstidning tre dagar i veckan och som webtidning varje dag och har sex journalister.
   Vad är en nyhet? De mest lästa är lokala olyckor, nyetableringar, personporträtt och lokala kändisar. I sommar var det mordförsöket, Alvas framgång i OS och att bowlingen öppnar igen. Rubriken och bilden är viktig. Minst läst är kultur, konst och delar av sporten som trav.
   En nyhet skall givetvis vara sann, ha allmänt intresse eller vara något udda nytt. Journalistiken bygger på yttrandefrihetsgrundlagen och rätt eller fel beror på situationen. Man anger inte namn, om det inte är av allmänt intresse. Anmälan kan görs till Pressens opinionsnämnd, men NKP har inte fått någon anmälan på senare år. De pressetiska reglerna reglerar vad man får och vad man vill skriva.
   Beträffande framtiden för NKP är styrkorna de 5600 prenumerationerna. Man tappar visserligen drygt 100 varje år men får flera yngre på webben. Som prenumerant har man även tilllgång till webtidningen. Läsekretsen är aktiv med många insändare. En fördel är också att tillhöra en familjeägd koncern, som äger 16 tidningar i Värmland. Det innebär gemensamt tryckeri och bra samarbete.
   Utmaningar finns i tappade prenumerationer och konkurensen med TV, radio och sociala medier. Medelåldern för läsarna av papperstidningen är 76 år, för webtidningens läsare 42 år och 55 år om man slår ihop de båda kategorierna. Intäkterna för annonser har sjunkit från 60 % till 30%. Ingen egen fotograf sedan 2008, men tidningarna delar material med varandra.
   Maria Andersson avslutade med att tidningen gärna tar emot tips och förslag. Hon ser fram emot det kommande valåret och en mycket spännande politisk höst. Hon besvarade många frågor från den intresserde publiken.

 

Fredag 20/8 2021 Resa till Närke (Brita Olsson)

Aktiva Seniorer har även redan gjort en resa till Närke med två bussar fyllda av ressugna deltagare. Första stoppet blev hos Tant Grön i Vintrosa (kaffe, affär, cafè, handelsträdgård med växter i varje vrå), fortsatte till Riseberga klosterruin och därefter lunch i en växthusliknande byggnad i Kumla Sjöstad Sedan buss på serpentinväg upp på den unika Kvarntorpshöjden, där vi guidades runt en del av de 32 konstverk som finns på toppen. Kvarntorpshöjden innehåller slagg från perioden 1940-62, då man bröt skiffer för oljeproduktion, är drygt 100 m hög, vilket innebär en fantastisk utsikt över Närkeslätten. Eftermiddagskaffe intogs i Örebro stadsparkscafè, även det omgivet av vackra växter. Wadköping var tyvärr stängt, men alla skände sig säkert nöjda efter detta spåckade och innehållsrika program, så fullt av både intressanta och vackra upplevelser.

 

Tisdag 14/9 Broängskyrkan (Karl Wickström)

Telegrammet från New York.

Aktiva Seniorer hade samlats till septembermötet i Broängskyrkans lokal. 

Ordförande Hans Kindroth hälsade ett sjuttiotal medlemmar välkomna och överlät ordet till Brita Olsson, som gjorde en resumé av bortgångna Gerd Landhs berömvärda arbete som ledamot i styrelsen från bildandet av föreningen fram till jubiléet 2013.

Hans Kindroth utlyste därpå en tyst minut för de två nyligen bortgångna Gerd Landh och Aina Hagwall.

Som föredragshållare hade författaren och litteraturforskaren Lars Nordström, Bograngen inbjudits och hälsades välkommen. Denna gång för att ge bakgrund och miljöskildring av sin 2017 utgivna dokumentärroman ”Telegrammet från New York”.

Romanen skildrar författaren och nobelpristagaren Harry Martinssons fruktlösa sökande efter sin mor Betty Olofsson, som vid sin makes död 1910 övergav sina sju barn och en konkursad lanthandel i Blekinge och emigrerade till USA. Hon var då 34 år. Sonen Harry född 1904, yngst i barnskaran, blev alltså moderlös vid sex års ålder och blev ett så kallat sockenbarn.

Nordström gav en översiktlig miljöbeskrivning av de första årtiondena i 1900-talets Portland i staten Oregon i västra USA. En stad han väl känner efter att ha bott där i drygt trettio år.

Med ord och foton i svartvitt från aktuell tid fick åhörarna en insikt i hur Betty inrättat sitt liv där. Hon inledde ett nytt förhållande med en viss Herman Johnson. 1915 startade hon tillsammans med mannen och två av sina döttrar ”Bettys Restaurant”. 1922 drevs ”Bettys Lunch” och sedermera tillkom ”Boulevard Café Glöm ej Betty”, från vilket Nordström lyckats gräva fram både exteriör- och interiörfoton.

Hur gick det då för gossen Harry? Efter en svår barndom som utackorderat fosterbarn, skildrat i självbiografiska ”När Nässlorna Blommar”, söker han sig vid sexton års ålder till sjömansyrket. En drivkraft för honom var att genom detta få en möjlighet att söka upp sin mor. Han trodde då att hon var bosatt i Kalifornien.

Två år senare anländer Harry 1922 första gången till New York. Här gav Nordström med tidstrogna bilder en insikt hur hamnen i New York såg ut samt omgivande stadsbebyggelse.

Härifrån avsänder Harry Martinsson ett telegram till sin mor, vilken han nu fått klart för sig bor i Portland. Tyvärr fick han ingen respons och kontakten dem emellan uteblev och skulle så förbli.

Nordström avslutade sitt föredrag med att sammanfatta Martinssons senare liv. Efter att ha tilldelats Nobelpriset 1974, vilket gav upphov till mycket kritik, tog han detta mycket hårt eftersom han själv satt med i akademin. Han blev också sjuklig.

Inlagd på Karolinska Sjukhuset väljer han att för egen hand avsluta sitt liv 1978.

Efter föredraget följde en kort frågestund och föreningen avtackade Lars Nordström med sedvanlig gåva och en lång applåd.

Nästa sammankomst i Aktiva Seniorer sker den 12/10. Plats: Rotundan KCC. Program: Daniel Scherp, skådespelare och Kalle Källman, musiker ger ”Ferlin och KlaraBohemerna”.

 

Tisdag 12/10 Rotundan KCC (Karl Wickström)

Över ett hundra medlemmar hade samlats i Folkets Hus rotunda och hälsades välkomna av föreningens ordförande Hans Kindroth. Han utlyste en tyst minut för de nyligen bortgångna medlemmarna Britt-Marie Skyman-Marcusson och Björn Petersson.

Dagens underhållare Daniel Scherp, skådespelare och Kalle Källman, musiker presenterades. Ett uppskattat återseende för de flesta i lokalen efter deras föreställning om Dan Andersson år 2018.

Föreställningen uppdelad i två avsnitt titulerades ”Nils Ferlin och Klarabohemerna”. De två aktörerna gjorde entré i tidstrogna 30-tals kläder och med recitation och sång inleddes programmet med Stig Dagermans ”Det gamla hotellet i Klara”.

                     ……..

                     ”Väl mött i skuggornas skara!

                      Sitt ner och spendera ett krus

                      för det gamla hotellet i Klara

                      som blivit till luft och ljus.

    

                      Här sjöng några törstiga slarvar

                      …….  osv.

 

Scherp presenterade sig som Aron Wiklund från Nordmaling och Källman kallade sig Erling Andersson från Gråvattnet. De föreställde två bohemer, nyanlända till Stockholm och Klarakvarteren och hamnat på Café Cosmopolite . Året var 1933. Gunnar Thuresson har tillägnat lokalen en visa med titeln ”Ett litet café i Klara kvarter”.

Snabbt bytte Scherp här till att gestalta Nils Ferlin, som kom in på caféet och bekantade sig med de något vilsna norrlänningarna.

Med recitationer, miljöbeskrivningar och sånger bjöds publiken på en kavalkad av visor och dikter av Ferlin. De två första numren ”Syner i lövsprickningen” och ”Man kan inte räkna dem alla” mottogs med förtjusta applåder.

”Nasarevalsen” illustrerar den sociala verkligheten under vilken Klarabohemerna levde. Långt ifrån det romantiserade levnadsmönster som man kan förledas att tro på. Villkoren var bland annat att flänga runt på tidningsredaktionerna och försöka få sålt, för att räcka till livets nödtorft, något poem eller annat litterärt alster. Ibland med lyckad utgång men ofta tvärt emot.

Man ägnar en annan bohem kallad Småland en kort presentation. Han hade efter ett liv på andra sidan Atlanten blandat sig med Klarafigurerna. Han utgav sig att skriva på en roman som skulle bli tjockare än alla andras. Småland var hemlös och övernattade utomhus när annat inte stod till buds. Någon roman av honom har dock aldrig kommit på pränt. Han tillägnades poemet ”Drömmen om en liljekonvaljskog”.

Dan Anderssons ”Vi höja våra glas” avnjöts och innan paus hann man med att framföra ”Kuckeliku”, som illustration till den hopplösa kampen att skaffa en dräglig bostad.    

-”Kuckeliku min fru och högsta höns; här kommer jag!  - Goddag!  - Som Pelle Jöns …..osv”.

Som avslutning på första avsnittet bjöds publiken ”En valsmelodi” kanske mer känd som ”Jag är ganska mager om benen” …..osv.

Under kaffepausen hördes enbart mycket positiva omdömen om föreställningen och man såg med förväntan fram mot dess fortsättning.

Andra avdelningen inleddes med en presentation av författaren och klarabohemen Victor Arendorff och kupletten ”På Arendorffs tid” avnjöts. Den avslutar varje vers med strofen ”-de’ är ingenting särskilt med de’”.

Därpå följde ”Inte ens en grå liten fågel” och ”Får jag lämna några blommor”. Båda  visorna väl kända av publiken, där vissa gnolade med.

Klarakvarterens sanering och rivning gjorde att många caféer och krogar försvann till andra adresser eller helt enkelt lades ner. Även tidningsredaktionerna följde samma utveckling och därmed basen till bohemernas försörjning.

”En skål I Bröder” fick illustrera epoken Klarapoeternas bohemlivs definitiva slutpunkt. Tidigare nämnde Victor Arendorff gick ur tiden år 1958. Han benämndes ”den sista Klarabohemen”.

De två aktörerna fick mottaga långa och välförtjänta applåder och sedvanliga blomsterersättningar för det mycket fina programmet. Med distinkt och tydlig textning, där alla stavelser kan uppfattas, är de två en förebild för alla scenkonstnärer. De har förmågan att skapa en förtätad stämning som pendlar mellan upptåg och allvar.

Som tack för uppskattande applåder och gåvor framfördes Ferlins ” I folkviseton”.

                    ”Mitt hjärta är ditt 

                     Ditt hjärta är mitt

                     och aldrig jag lämnar det åter”

                     osv.

Nästa sammankomst i Aktiva Seniorer blir i Broängskyrkan den 9/11 med författarinnan och Augustprisbelönade Marit Kapla som kåserar om sin bok Osebol. Väl mött då!

 

Karl Wickström

De som använder Spotify kan nå spellistan på den här adressen:

https://open.spotify.com/album/6svKWnsWEF6xYRcvjsMHts?si=5ebidKbgToWNZos8zIfOsw

 

Tisdag 9/11 Broängskyrkan (Karl Wickström)

Aktiva Seniorer gästades vid novembermötet i Broängskyrkan av författaren och Augustprisvinnaren Marit Kapla, känd för sitt förstlingsverk ”Osebol”.

Föreningens ordförande Hans Kindroth hälsade nära ett hundra Seniorer välkomna och utlyste en tyst minut för nyligen bortgångna medlemmarna Inger Andersson och Gunilla Forsberg.

Kapla började sitt anförande med att citera korta uttalanden från några av de 42 intervjuade Osebolsborna. Samma uttalande inleder också de 800 säreget tryckta boksidorna.

Hon berättade att hon vid tre månaders ålder 1970 flyttade till Osebol med sin familj från Malung. Pappan hade fått en tjänst på folkhögskolan i kommunen Norra Ny där Osebol ligger. Där bodde hon i nitton år och skapade sig så småningom en karriär som kulturjournalist och var även verksam som ledare för Göteborgs Filmfestival fram till 2015.

Kaplas arbete med boken började med en rundringning bland sina gamla grannar och bad om ett sammanträffande över en kopp kaffe och att få spela in samtalet om deras tillvaro och personliga upplevelser i Osebol.

Ofta styrdes samtalen in via husets historia, vilka som bott där och hur intervjuoffret hade hamnat där. Två av de intervjuade hade anknytning till Kristinehamn, nämligen Jörgen Lange född -42 och Petra Lange -78.

Författaren hade inspirerats av nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs fem dokumentärromaner om sovjetmänniskan, vilka till stor del byggdes på Intervjuer  av de vanliga människornas livssituationer.

Efter intervjuerna gällde det att presentera materialet på ett tillgängligt sätt. Till god hjälp i det arbetet kom förläggaren Anders Teglund att bli.                        

Innan boken trycktes och utgavs presenterade författaren texterna för de 42 namngivna ortsborna för att få deras godkännande av de på pränt satta uttalandena.

Boksläppet skedde 26 april 2019 i Solviks Bygdegård, Gravol, Norra Ny. Första Upplagan trycktes i två tusen ex. Sedan dess har fler upplagor getts ut. Boken är dessutom också översatt till engelska, nederländska och norska.

Marit Kapla avtackades efter en kort frågestund på sedvanligt sätt och med varma applåder. Varpå följde signering av sålda exemplar av ”Osebol”.

Kommande aktiviteter: 20/11 avresa till Stockholm och Göta Lejon och föreställningen ”Forever Piaf”.

14/12 Julavslutning Broängskyrkan.

 

Tisdag 14/12 Broängskyrkan (Karl Wickström)

Aktiva Seniorers julavslutning den 14 december i Broängskyrkans möteslokal samlade ett åttiotal medlemmar.

Ordföranden Hans Kindroth hälsade välkommen och hade nöjet att presentera dagens underhållare Per Henning, musiker och sångare.

På synthesizer och med sång tog Henning med Seniorerna in i julens välkända repertoar. Han inledde med ”White Christmas” , som följdes av ”Bella Notte”.

Per Henning överlät därefter åt publiken att sätta den fortsatta spellistan. Det blev med andra ord ett timmeslångt önskeprogram och många välkända julhymner önskades och som framfördes med stor inlevelse.

Underhållningen avslutades stämningsfullt med ”O Helga Natt” och extranumret ”Stilla Natt”. Per Henning belönades med väl förtjänta applåder.

 

Kindroth informerade om vårterminens program och underströk vikten av att Seniorerna håller sig informerade om händelseutvecklingen med Corona. Det kan bli förändringar beroende på utvecklingen av pandemin.

Närmast i programmet står Trettondagskonsert den 6/1 i Karlskoga.

Tyvärr meddelade styrelsen redan ett par dagar efter mötet att sammankomsten den 11 januari med landshövdingen Andrén utgår pga stigande smittotal.

Mötet avslutades med kaffe och smörgås med julsmaker och ordförandens God Jul-hälsningar.