Referat 2022

220308 Kalle Alexandersson Kommunens framtidsplaner.

220329 Föreninsstämma + Torleif Styffe och Leif Nygren Ord och ton från norra Värmland.

220405 Lina Bengtsdotter Mitt författarskap och den snåriga vägen till utgivning.

220510 Jonas Trolle Jakten på Kapten Klänning.

220823 Sven Antonsson Att återetablera ett regemente.

220913 Maria Gustavsdotter Prinsessor, häxor och vanliga kvinnor.

221011 Jonken och Jänget Glada låtar med sväng - visor, schlager och smak av jazz.

221108 Yngve Nyberg och Ulla Haag SeniorNet.

221213 Mats Grimfoot Nahanni - en tidsresa på vilda vatten.

 

Tisdag 8/3 2022 Broängskyrkan (Karl Wickström)

Ordförande Hans Kindroth hade nöjet att hälsa drygt nittio medlemmar välkomna till träffen i Broängskyrkans lokaler.  Dagens föredragshållare planeringschefen i kommunen Kalle Alexandersson hade inbjudits för att informera om den nya översiktsplanen och närstående detaljplaner för bland annat bostadsbyggandet.

Innan ordet överlämnades till Alexandersson höll Lena Bergkvist en parentation över nyligen bortgångna medlemmarna Britta Malmkvist och Kerstin Lenard och mötesdeltagarna hedrade de bortgångna med en tyst minut.

Planeringschefen Kalle Alexandersson tog därpå till orda och gav en intressant och grundlig genomgång av kommunens kommande projekt.

En ny översiktsplan antogs 2021 av politikerna. Den ersatte den tidigare från 2006. Den nya planen behandlar bland annat interaktion till de närliggande större befolkningskoncentrationerna Örebro och Karlstad. Vidare innehåller den planer  gällande infrastruktur (Nobelbanan), strandskydd, naturvård, rekreationsområden samt avsättning marker för industrier, bostäder och försvar. 

Visioner om Vålösundets västra sida omfattande marker för både industri och bostäder.

Därpå övergick Alexandersson till att redovisa detaljplaner med markanvisningar för byggande av bostäder under de närmaste tre åren. Följande områden och kvarter blir inom kort berörda:

Sannakajen sista etappen med två punkthus och tjugo borätter/radhus.

Kvarteret Sirius (”Raggartorget”) byggstart 2023

Sunneberg villor och radhus.

Marieberg ca tjugofem radhus.

Djurgårdsplatån trettio hyreslägenheter plus tre villor på en mindre tomt.

I ett längre perspektiv har drygt trettio hektar avsatts för industribebyggelse i Höjaområdet.

I norra Skymningen har inplanerats en expansionsyta för campingen.

Vidare finns nu planer för ytterligare utbyggnad vid Marieberg, Tallunden, södra Sörkastet och kvarteret Tvillingarna (gamla elverket).

Slutligen fastslog Alexandersson att Kvarndammsområdet är i behov av en planöversyn då dammbyggnaderna efter 2026 är att betrakta som olagliga i dess nuvarande konstruktion.

Att intresset var stort bland Seniorerna vittnade det stora antalet frågor som ställdes både under och efter anförandet och som planeringschefen besvarade med stor ackuratess. 

Kalle Alexandersson avtackades för den sakliga och intressanta informationen med långa applåder.

Insamlingen till förmån för Ukraina inbringade cirka sju tusen kronor. NWT plussade på med samma belopp varför Röda Korset fick en gåva på 14 000 kr.

Aktiva Seniorers kommande föreningsstämma sker redan den 29 mars. Då underhåller Torleif Styffe och Leif Nygren med sitt program ”Ord och ton från norra Värmland”.

Karl Wickström

 

Tisdag 29/3 2022 Broängskyrkan (Brita Olsson)

  Aktiva Seniorer har haft föreningsstämma i Broängskyrkan, där ordföranden Hans Kindroth hälsade välkommen. Kurt Nord valdes att leda förhandlingarna.

   Av verksamhetsberättelsen framgår att föreningen arrangerat bussresor, musikprogram och föredrag. Längsta resan var en endagarsutflykt i Närke, men man har även sett Billy Elliot på Säffleoperan och For ever Piaf på Göta Lejon i Stockholm. Bland föredragen kan nämnas författaren Marit Kapla om sin bok Osebol, och författaren Lars Nordström om Telegrammet från New York - en dokumentärroman om Harry Martinsson.
 Studiecirklar har bedrivits i historia och littteratur.
Medlemsantalet var 424. Årsavgiften 120:- och höjdes till 150:- Referat av föreningens aktiviteter har varit införda i NKP. Föreningen har egen hemsida med adressen www.aktivaseniorerikristinehamn.n.nu
 Styrelsen 2022: ordf. Hans Kindroth, v.ordf. Lena Bergkvist, Rolf Bergstrand, Hans Forsberg, Julika Försth, Björn Henningsson, Annika Hultgren, Gullevi Sandling, Elisabeth Östling (alla omval) dessutom Mia Lokind och Lennart Lokind (nyval). 
Revisor Inger Lampa-Jonsson, suppl. Ingrid Gustafson (båda omval).
Valberedning Soli Andersson, Conny Cronqvist, Leif Jonsson (alla omval).
 Kurt Nord tackade styrelsen för deras framgångsrika arbete med lockande och varierande program.
Hans Kindroth tackade Kurt Nord, Gullevi Sandling och Inger Lampa-Jonssoon och välkomnade de båda nya styrelsemedlemmarna Mia och Lennart Lokind.
   Därefter bjöds på underhållning av värmlänningarna Torleif Styffe och Leif Nygren, som varvade prosa och poesi med gitarr, nyckelharpa och munspel. Torleifs dikter Vinterhimmel och 300 miljarder stjärnor följdes av Leifs finstämda Jord i Bada på nyckelharpa. Författaren Hjalmar Söderberg hade faktiskt värmlandsanknytning genom en moster i Dalby, dit han färdades med ångbåt bara 13 år gammal. Och apropos Klarälven, om den kan man också dikta, visade Torleif. Till Erik Sahlströms ära, nyckelharpans mästare, spelade Leif nyckelharpa och Torleif munspel i en duett.
Torleif återkom till Hjalmar Söderberg och läste ett stycke avhonom där han beskriver sin förälskelse i Dalbytösen Elin, som doftade av barrskog och ljung, och diktade i hennes poesialbum.
   Gitarr och  munspel blev det i Fiskarvals från Bohuslän, som följdes av flera småroliga limerickar ur en nyligen utgiven bok av Torleif. Leifs känsliga gitarrspel kom verkligen till sin rätt i ett potpurri med bl.a. Dan Andersson och Povel Ramel. Och kärlekspoesi på dialekt kan inte bli bättre än  Torleifs Du andes jämt breve.
   Detta är bara några exempel från denna finstämda värmländska underhållning av första klass, mycket uppskattad av åhörarna. Avslutningen Värmlandsvisan så känsligt framförd av Leif att man rördes till tårar.
Brita Olsson


Tisdag 5/4 2022 Broängskyrkan (Karl Wickström)

Föreningsordförande Hans Kindroth hälsade ett 60-tal seniorer välkomna och utlyste en tyst minut till minne av två nyligen bortgångna medlemmar.

Dagens gästföreläsare författaren Lina Bengtsdotter välkomnades. Hon är uppvuxen i Gullspång men bor numera i Stockholm. Hon är lärare i svenska och psykologi.

Hon berättade att hon redan i barnaåren var road av att hitta på händelser och sagor, som berättades för sina syskon och lekkamrater. Bakgrund och miljö i dessa hämtades från hemtraktens omgivningar såsom älven, kvarnhuset och lanthandeln. Under skoltiden började Lina alltmer ägna tid åt att skriva ner sina fantasier. Hon drog sig ofta undan för att ostörd kunna ägna sig åt sitt berättarintresse.

Efter gymnasieåren flyttade hon vid sekelskiftet  med sin fotbollsspelande man till Newcastle i England. Där berättades fortfarande om de fasansfulla händelserna om hur två barn, tre och fyra år gamla 1967 mördades genom strypning av en elvaårig flicka, Mary Bell. En händelse bland andra, som kan ha utgjort ett incitament för Lina att författa kriminalhistorier. 

Tillbaka i Sverige och under och efter sin utbildning till lärare skrev Lina noveller, som utgavs i olika tidningar. Så småningom beslutade hon att ge sig i kast med manuset till kriminalhistorien Annabelle. Handlingen förlades till Gullspång. När manuset låg klart var det ju angeläget att få romanen utgiven. Hon försökte på flera förlag men utan framgång. Norstedts förlag tog hela tre månader på sig innan Lina fick ett negativt men också uppmuntrande svar. Till slut vände hon sig till bokförlaget Forum. Här fick hon ett positivt svar redan efter en vecka. Första kriminalromanen i Gullspångsserien var ett faktum och följdes av Francesca 2018 och Beatrice 2020. Kvinnliga kriminalinspektören Charlie Lager figurerar i samtliga romaner och anses vara expert på utredningar om försvunna kvinnor och flickor, vilket är det genomgående temat i historierna.

Lina Bengtsdotters kriminalroman Annabelle blev år 2017 årets mest sålda debut. Den tilldelades utmärkelsen ”Crimetime Specsavers Award” som bästa deckardebut. Enligt Lina har den sålts i ca 200 000 ex i 22 länder. Under hösten detta år utges på Forum nästa roman kallad Lågorna.

Läraren och författaren Lina Bengtsdotter har ett charmigt och chosefritt sätt och hon fick en väldigt fin kontakt med seniorpubliken. Hon fick besvara många frågor  och belönades med långa tacksamma applåder. 

Aktiva Seniorers nästa möte 10/5 gästas av kriminalkommissarien och författaren Jonas Trolle. Han berättar om sin bok ”Jakten på Kapten Klänning”.

Karl Wickström

Tisdag 10/5 2022 Broängskyrkan (Karl Wickström)

  En månghövdad seniorpublik (132 st) hade mött upp för att få ta del av Jonas Trolles redogörelse om hur man lyckades avslöja och gripa den högt uppsatte polischefen, rektorn för Polishögskolan mm Göran Lindberg alias Kapten Klänning för en lång rad av sexbrott.

  Trolle har en lång och framgångsrik karriär inom Polismyndigheten och är numera chef på Center mot våldsbejakande extremism (CVE). Han skrev och utgav 2014 boken ”Jakten på Kapten Klänning”. Där berättar han, hur man under hans ledning lyckades avslöja den höga polischefen Lindberg, som en av landets värsta sexförbrytare.

  I juli 2009 hade en man kallad Sture ordnat en sexträff i en lägenhet i Stockholmsförorten Bredäng. Deltagare i träffen är Karin, hennes mor och Jussi. Dessutom en ung flicka kallad Ulrika 17 år. Den sistnämnda skulle få en avgörande roll i utredningsarbetet. Sture hittades avliden på natten efter att ha fallit från balkongen till lägenheten på sjätte våningen och han var dessutom svårt misshandlad. Jussi dömdes för grov misshandel och vållande till annans död till tre års fängelse.

  Drygt ett halvår tidigare hade en liknande träff iscensatts i Högdalen. Även denna gång med Sture som anstiftare och Ulrika som lockfågel. Hon beskrev under förhören om Bredängsfallet att hon utsattes för en synnerligen grym behandling av en biffig man i 50 - 60-årsåldern i en liten lägenhet i Högdalen ett halvår tidigare. 

  När man under utredningen av Stures dödsfall även fann denne man i flickans berättelse från Högdalen, började man undersöka Stures mobiltelefoner. Utredarna fann då samtal, som ledde till ett konferensrum på Polishögskolan, där Göran Lindberg ofta uppehöll sig. Ulrikas beskrivning av förövaren stämde gott överens med Lindberg. Därtill fogades en väska innehållande diverse sexleksaker mm som gärningsmannen medförde, som stämde väl överens med den väska Lindberg förfogade över.

  Man beslutade om husrannsakan på Lindbergs tjänsterum, vilken genomfördes på juldagen 2009. Man säkrade en rad bevis bl a väskans innehåll och mobiltelefoner. 

Utredarna beslutade att dygnet runt skugga Lindberg och slutligen ledde detta fram till att han greps den 25.e januari 2010 vid en bensinstation i Falun. Där hade han stämt träff med en fjortonårig flicka, som dock inte infann sig.

  Lindberg dömdes till sex års fängelse i juni 2010 för bl a grov våldtäkt, koppleri och köp av sexuella tjänster.

  Jonas Trolles föreläsning engagerade verkligen publiken. Med stringens och tydligt tal lyckades han sammankoppla händelserna i Bredäng och Högdalen och upplösningen till ett spännande detektiväventyr. Han avtackades med långa applåder.

Karl Wickström

 

Tisdag 23/8 2022 Broängskyrkan (Karl Wickström)

 Aktiva Seniorers första möte för höstterminen ägnades åt A9’s återetablering i Kristinehamn. Överstelöjtnant Sven Antonsson hade inbjudits att informera om planeringen och dagsläget i ärendet.

  Antonsson, född björneborgare, kristinehamnare och bergslagsartillerist, är sedan riksdagsbeslutet 2020 tillsatt att leda arbetet att på nytt etablera ett artilleriförband i Kristinehamn enligt en fastställd tidsplan. Den planen landar i att år 2029.01.01 skall regementet vara klart för inflyttning på Harberget med kaserner, skjutbanor, verkstäder och övningsområde, som sträcker sig österut förbi Sättra söder om E18. På kommunal nivå pågår f.n. planarbetet för hela området och ska vara avslutat under 2023.

  Totalt räknar man med att regementet 2029 skall ha omkring 350 anställda, officerare, verkstadspersonal och civilanställda. Antalet utbildade värnpliktiga kommer då att uppgå till 300 st per år.

  Redan tidigare i år har ett 40-tal värnpliktiga slutfört sin utbildning på A9, men det har skett i Skövde på pansarregementet där. Nyligen har ytterligare 80 värnpliktiga påbörjat sin tjänstgöring, även detta i Skövde. Under år 2024 är inriktningen att utbilda upp till 200 soldater och skall bedrivas någonstans i Värmland, troligen Villingsberg tills regementet står klart på Harberget. 

  Utbildningen är inriktad på det nya artillerivapnet Archer. Det är en lasbilsburen pjäs, som förmår att skjuta 50 kilosgranater upp till 50 kilometer med stor precision. En film visade dess snabba operationsförlopp.

  Antonsson informerade om att den högtidliga invigningen av A9 skall ske den 4.e december i år i närvaro av representanter från hovet. Då kommer regementschefen och ytterligare sju chefspersoner att tillträda sina tjänster. Högtidligheten kommer att förgyllas av militärmusik och representanter från regering, riksdag och region. Vidare skall Archer-pjäsen visas upp.

  Föredraget följdes med stort intresse av de cirka sextiotalet medlemmarna och överstelöjtnanten fick många frågor att besvara. Han avtackades med sedvanlig gåva och hjärtliga applåder.

Karl Wickström

 

 Tisdag 13/9 2022 Broängskyrkan (Karl Wickström)

  Lena Bergkvist, Seniorernas vice ordförande, hade nöjet att hälsa välkommen till  ett 70-tal medlemmar och framför allt dagens inbjudna kåsör författaren Maria Gustavsdotter.

  Författaren tackade för välkomnandet och sade: ”Jag älskar att tala om mina böcker”. Hon gav inledningsvis en förkortad självbiografi, där hon beskrev sin uppväxt som yngst i en syskonskara bestående av tre systrar och en bror i en tandläkarfamilj och med hemvist i  Stockholm.

   Redan i unga år var hon förtjust i att läsa och berätta för sin äldre bror, som var mindre intresserad av läsning. Bland annat minns hon att hon läste Erik Linklaters ”Det blåser på månen” för honom.

  Maria Gustavsdotter utbildade sig så småningom till tandläkare och efter familjebildning började hon 1989 skriva noveller till veckopressen. Hon ägnar sig sedan år 2001 åt författarskapet på heltid och bor numer i Uddevalla. Hennes stora intresse för historia resulterade i att hon romandebuterade 2005 med ”Blå ögon och svart magi”. 

  Författaren tycker det är roligt och spännande med researcharbetet, speciellt i historiska miljöer. Det har resulterat i ett flertal romaner där intrigerna är förlagda till femton-, sexton- och sjuttonhundratalen och ofta om kvinnoöden. Hon ville för dagen uppehålla sig vid två romaner, nämligen ”Den gyllene hårnålen” och ”En sekund är jag evig”.

  Den först nämnda romanen handlar om Gustav Vasas dotter Cecilia men även om systern Katarina och brodern Erik. Cecilias uppassare Märta Svantesdotter kommer också med i handlingen. Cecilia var yngst i Gustavs barnaskara. Hon beskrivs som utlevande och en av hennes deviser var ”betala aldrig en räkning”.

  Katarina gifter sig med en prins från Ostfriesland. Bröllopet firas ordentligt och inte bara i Stockholm. Nej - Vadstena skulle också besökas och där utspelar sig den präktiga skandalen benämnd ”Bullret i Vadstena”. Den då nittonåriga Cecilia ertappas av brodern Erik med brudgummens yngre bror i hennes sovgemak, dit Erik stormar in med dragen värja. Förföraren blesseras i sin mandom och straffas med fängelse på Örbyhus slott. En roman fylld av sinnlighet och äventyr.

  Den andra romanen spänner över två tidsepoker och två kvinnoöden. I nutid får läsaren följa bibliotekarien Birgitta i Uddevalla. Hon finner i sina efterlämnade föräldrars lägenhet dokument, som leder tillbaka till sjuttonhundratalet och Karl XII’s tid. Ett ytterligare fynd är en värja med anor till Karl XII’s armé.

  Den andra kvinnan, Annika, piga i Lund i början av 1700-talet återvänder till föräldrahemmet efter moderns dödsfall. Där huserar hennes våldsamme styvfar och hennes situation blir ohållbar. Hon flyr hemmet och låter sig värvas in i Karl XII’s armé.

  Två kvinnor, två historier, två episoder och en värja som binder dem samman. Det är meningen som sammanfattar romanens innehåll på bokomslaget.

  Efter Maria Gustavsdotter intressanta föredrag gavs tillfälle att ställa frågor och även att inhandla de i föredraget avhandlade böckerna, som naturligtvis signerades av författaren. Hon avtackades med sedvanlig gåva och hjärtliga applåder.

Karl Wickström

 

Tisdag 11/10 2022 Broängskyrkan (Karl Wickström)

/vid_20221011_153951_exported_0.jpg

  Ordförande Hans Kindroth hälsade Seniorerna välkomna till oktoberträffen i en väl fylld möteslokal i Broängskyrkan. Han uppmanade medlemmarna, som ännu inte meddelat sina e-postadresser till föreningen, att göra detta för att kunna kommunicera ut meddelanden till dem.

  Dagens program var rubricerat ”Glada låtar med sväng - visor, schlager och smak av jazz”, till vilket ordförande Hans hälsade välkommen till en kvartett musikstudenter. De kallade sig ”Jonken & Jänget” och studerar till musiklärare vid Ingesunds musikhögskola. En utbildning som sträcker sig över fem år. Tre av medlemmarna går för närvarande tredje året och den fjärde (trummisen) är inne på sitt fjärde.

  ”Jonken” eller Jonathan Höglund är kvartettens sångare, Tim Forslund elgitarrist. Simon Gummesson basfiol och Kentaro Ragert trummis.

  Gruppen framförde tio olika, väl inrepeterade musikstycken med plock ur olika genrer. Man inledde med en mindre känd Pet Shop Boys-låt nämligen ”Twenty something” och fortsatte med ett stycke av Steve Wonder. 

  Efter den rockiga inledningen följde  något helt annorlunda, nämligen Thore Skogmans ”När man talar om trollen”. En visa som ”Jonken” burit med sig från barndomen. Det fjärde musikstycket blev svensk jazz’ senaste stjärnskott Amanda  Ginsburgs ”Flykten från vardagen, vi träffas efter jobbet”. Den svenska delen av repertoaren avslutades med Olle Adolphssons välkända ”Trubbel”, som framfördes med fin känsla.

  Chet Bakers ”Old Devil Moon” följde därpå med ett avancerat, tekniskt fulländat trumsolo signerat Kentaro Ragert. Därpå ytterligare ett Chet Baker-stycke nämligen ”I’ve nerver been in love before”. I detta nummer fick basisten Simon Gummesson briljera med ett elegant framfört solo på sin ståfela.

  Nästa låt var Victor Youngs ”Stella by Starlight” med skickligt gitarrsolo av Tim Forslund. Han hade en melodibärande roll genom alla framförda nummer och gjorde det med bravur och skickliga improvisationer.

  Jonatan ”Jonken” Höglund svarade för sången i samtliga stycken på ett tonsäkert och välartikulerat sätt uppblandat med scatsång emellanåt, såsom i det näst sista numret, som anmälaren av dessa rader tyvärr tappat titeln på.

  Avslutningsvis bjöds åhörarna på en operettlåt ur ”The New Moon” av Romberg musik och Hammerstein text, komponerad redan 1928. Titeln är ”Softly as in the morning sunrise”.

  Ordförande Hans avtackade musikerna med sedvanliga gåvor och seniorerna hyllade dem med långa applåder.

  Vi önskar de unga musikerna lycka till i studierna och att de får framgång i sitt yrkesliv.

Karl Wickström

 

 Tisdag 8/11 2022 Broängskyrkan (Karl Wickström)

  Vid Aktiva Seniorers senaste träff i Broängskyrkans möteslokal informerade SeniorNet Bros representanter Yngve Nyberg och Ulla Haag om föreningens verksamhet i Kristinehamn.

  Föreningen ingår i den oberoende ideella organisationen SeniorNet Sweden och har som mål att skapa förutsättningar för seniorer att få information, utbildning och praktiskt stöd inom det digitala området. Den lokala klubben bildades 2015. Verksamheten består av två delar. På tisdagar kursverksamhet och på onsdagar ger man support inom området.

  Medlemskap kan registreras på klubbens hemsida www.SeniorNet.se/medlemskap. Klubbens lokaler är inhysta i Postens byggnad på Kungsgatan 28.

  Kurser hålls i hur man kan nyttja sin smartphone t.ex. i fototeknik, betalning i bank, karthantering, mail, SMS, FaceTime mm. Supporten på onsdag syftar till att hjälpa till att lösa problem och ge stöd i akuta digitala ärenden.

  Den 24 januari kl 10.00 anordnar klubben drop-inträff inför vårens kursutbud på ovanstående adress.

  Informationen följdes med stort intresse av de cirka 50-talet samlade Aktiva Seniorerna och föredragshållarna avtackades med blommor och applåder.

Karl Wickström

 

 Tisdag 13/12 2022 Broängskyrkan (Karl Wickström) Foto Mats Grimfoot

  Årets sista seniorträff hade samlat nära åttio medlemmar i Broängskyrkans lokal. Dagens gästföreläsare fotografen Mats Grimfoot, som tidigare år förnöjt Seniorerna, hälsades välkommen åter. Denna gång med en äventyrsberättelse i ord och bilder rubricerad ”Nahanni - en tidsresa på vilda vatten.

  Grimfoot inledde emellertid med att omtala att hans nästa projekt kommer att ägnas ett mer närliggande geografiskt område, nämligen Gotland med omgivande öar. Bakom hans rygg exponerades ett anslående foto från raukfältet på västra Fårö.

  -”Vill ni åka med till Kanada?” ropade Grimfoot ut mot åhörarna och han fick ett rungande jaa till svar. Grimfoot tog dem med i ord och bild till Northwest Territories i Kanada. och nationalparken Nahanni. Med på äventyret var Mats nya relation Heidi Holmlund - också fotograf. Med glimten i ögat sa han om man vill testa om en ny relation är hållbar, kan ett äventyr som detta vara ett lämplig prövning. Den kom att bestå av två veckors paddeltur genom den kanadensiska vildmarken på floden Nahanni. 

  Resan in i nationalparken företogs i ett litet pontonflygplan. Tidpunkten var mot slutet av säsongen dvs månadsskiftet augusti- september. De två aventyrarna möttes vid landningen av två guider, som hängde med hela kanotresan. Kapacitetsmässigt har man plats för fler deltagare, men det blev bara våra två ”utsända”. En stor inspirationskälla inför äventyret var en bok, med titeln Dangerous River, skriven av en brittisk bankman, R.M. Patterson, som skippade sitt inrutade yrkesliv i Oxford för en tillvaro i en egenbyggd husbåt i vildmarken.

  Kanotresan skedde medströms och sträckte sig hela 350 kilometer. Många forsar passerades. Vattennivån kunde variera ända upp till sju meter räknat över året. När parets resa företogs rådde relativt lågt vattenstånd, vilket gjorde att forspassagerna måste ske med skärpt uppmärksamhet. Den bebyggelse som fanns utefter älvstråket inskränkte sig till fyra parkvaktsstugor jämt fördelat avstånd dem emellan. Så tältning var det alternativ som erbjöds.

  Nationalparken saknar i övrigt fast befolkning. Pälsjägare och guldgrävare är kategorier som tidigare vistats inom området. Numera bedrivs bara vildmarksturism. På grund av pågående skogsbränder längre sydväst ut i Brittish Columbia blev många av Grimfoots bilder lätt blådisiga. Något som dessbättre ej störde upplevelsen för publiken. Vegetationen utefter älvstränderna var ofta mycket tät, en följd av tidigare skogsbränder och riklig återväxt i de sediment och kalkavlagringar som älven avsätter.

  En följd av den tätt växande skogen gjorde att djurobservationerna inte blev så uppseendeväckande stora. Men ett återkommande djur var piggsvinet, som då och då visade upp sig. I övrigt hade man lyckats få foton på vithövdad örn, bäver, bisonoxe, piphare och vildren eller karibo. Fotavtryck efter vargar och björnar hade man också fotat.Ett av de mäktigaste intrycken i äventyret måste upplevelsen av  Virginia Falls ha varit, En fallhöjd på nära 100 meter, 40 meter högre än Niagarafallen.

  Grimfoot uttryckte vissa farhågor för nationalparkens framtid. Ett bolag hade tydligen fått tillstånd att prospektera en gruva i området och ett vägbygge hade därför påbörjats.

  Föredragshållarens medryckande framställning och de proffsiga fotografierna gjorde eftermiddagen  till en stor upplevelse för medlemmarna. Grimfoot avtackades av föreningens ordförande Hans Kindroth och stora applåder.

Karl Wickström

/matsgrimfootimage3.jpg
Nyfiket piggsvin på besök. Foto Mats Grimfoot.

/matsgrimfootimage2.jpg
Meanderlopp i Nihanni. Foto Mats Grimfoot.