Referat 2024

2024-01-16 Simon Sorgenfrei Islam i Sverige - historia och samtid.

2024-02-20 Föreningsstämma + Kent Lundberg Från Sven-Ingvars till Elvis.

2024-03-19 Hanna Kulle Herr Arnes penningar (Västanå teater).

2024-04-16 Bengt Berg Värmland - Världen, tur och retur.

2024-05-21 Robert Kindroth Center mot våldsbejakande extremisk (CVE)

2024-08-27 Torsten Dröschmeister Christine af Bro åter till Kristinehamn.

2024-09-10 Anders Forsberg och Andreas Ringbäck Telefonbedrägrier.

2024-10-08 Öivind Åsberg På vandring med Fröding i Kristinehamn.

2024-11-12 Per Hilding Totalförsvar och beredskap.

2024-12-10 Per Henning Julmusik.

 

 

Tisdag 16/1 2024 Broängskyrkan (Karl Wickström) Foto Karl Wickström

  Till Aktiva Seniorers första möte för året var religionsvetaren, islamforskaren och professorn i religionsvetenskap vid  Södertörns högskola Simon Sorgenfrei inbjuden för att föreläsa om islam i Sverige och de första muslimerna, som immigrerade till vårt land.

  Sorgenfrei har i sin forskning sökt och funnit att den första invandrade muslimen var en äventyrare av turkisk börd nämligen Ebrahim Umerkajeff (1877 - 1954). Han kom via Ryssland år 1897 och bosatte sig i Stockholm. Vid en pälsutställning samma år träffade han en kvinna från Hallstahammar. Hon hette Lisa Hult. De gifte sig  och öppnade 1907 en pälsvaruaffär på Birger Jarlsgatan i Stockholm, vilken tydligen blev framgångsrik.

  Det skulle dröja ända fram till slutet av 1920-talet innan muslim nummer två skulle bosätta sig i Sverige. Det var Akif Arhan, matthandlare från Istanbul, som öppnade butik på Östermalm i Stockholm.

  Sverige var vid denna tiden genuint svenskt med få utländskt födda. Vid folkräkningen 1930 fanns det bara sextioen tusen personer med utländsk bakgrund. Av dessa var endast två muslimer, vilket kan jämföras  med dagens siffra på cirka en miljon. Påpekas bör att från 1951 råder full religionsfrihet i Sverige.

  Familjerna Umerkajeff och Arhan träffades och fikade och umgicks på Konditoriet Kjellsons, som låg mellan respektive affärer på Birger Jarlsgatan. Här bildades den första turk-islamska föreningen 1949, vilken sedermera följts av fler allt efter den ökande invandringen. Numer finns muslimska församlingar från Malmö i söder till Kiruna i norr, många med egna moskéer. 

  Sorgenfrei gav också åhörarna en orientering om olika begrepp inom islam. Uttryck som sufism, salafism, shiiter och sunniter förklarades, men skulle i detta sammanhang föra för långt att redovisas. Han besöker ofta församlingar och möter imamer i deras dagliga arbete, som förutom att leda fredagsbönerna är mycket inriktat på sociala och brottsförebyggande göromål.

  Avslutningsvis gavs tillfälle att ställa frågor i ämnet till professorn. De fick uttömmande svar och Simon Sorgenfrei avtackades med långa applåder och välförtjänt gåva för sitt mycket informativa och intressanta föredrag.

Karl Wickström

 

Tisdag 20/2 2024 Broängskyrkan (Karl Wickström) Foto Hans Forsberg

 

  Aktiva Seniorers årsstämma i Broängskyrkans lokaler hade samlat 114 medlemmar, som hälsades välkomna av föreningens ordförande Hans Kindroth. Han utlyste en tyst minut för en nyligen bortgången medlem innan man övergick till dagordningen.

   Curt Nordh valdes att leda årsstämmans förhandlingar, vilket han gjorde med sedvanlig ackuratess. Till att föra dagens protokoll utsågs föreningens ordinarie sekreterare Mia Lokind.

  Föreningens styrelse består under kommande verksamhetsår av Hans Kindroth, ordförande, Lena Bergqvist vice ordförande, Mia Lokind sekreterare och Lisbet Wallin kassör. Övriga styrelsemedlemmar Rolf Bergstrand, Hans Forsberg, Annika Hultgren, Lennart Lokind och Elisabet Östling. Samtliga omvaldes utom posten kassör, där Björn Henningsson efter ett flertal förtjänsfulla år på egen begäran ersattes av Lisbet Wallin.

  Vidare omvaldes Inger Lampa Jonsson som revisor och Ingrid Mattsson som suppleant. Valberedningen omvaldes och består av Soli Andersson, sammankallande, Conny Cronqvist och Leif Jonsson.

  Ur verksamhetsberättelsen kan utläsas att styrelsen haft tolv protokollförda sammanträden. Tio medlemsmöten med föredrag eller underhållning har hållits i Broängskyrkans lokal med i medeltal åttioåtta deltagare. Medlemsantalet har balanserat runt 400 st.

  Vidare har tre besök på evenemang i vår närhet gjorts. Nämligen Trettondagskonsert i Karlskoga, Lerbäcks teater och  Wermlands Opera. Samtliga med fulltecknade bussar.

Dagsturer med buss har företagits till Rottneros och Finnskogscentrum samt Vättern runt med besök i Husqvarna och Ellen Keys Strand.

En flerdagsresa till Gotland och en tvådagarstur till Oscarsteatern med Ålandskryssning samlade också fullsatta bussar.

  Cirkelverksamhet i historia och litteratur har hållits.

  Resultat- och balansräkning fastställdes efter förslag från revisorn och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året. 

Vidare fastställdes på styrelsens förslag att medlemsavgiften för 2025 blir 170 kronor.

  Ett förslag att Aktiva Seniorers kommande verksamheter skall presenteras via Nya Kristinehamns Posten under rubriken ”Händer i veckan” antogs av stämman.

  Efter mötesförhandlingarna vidtog en mycket uppskattad underhållning kallad ”Från Sven-Ingvars till Elvis”. Kent Lundgren sång och Sören Ågren piano, båda från Karlskoga, framförde femton för alla mycket välkända nummer med stor bravur. Efter tre Sven Ingvars- låtar fick åhörarna via bl a Gunde Johanssons ”Tocka ordning” och Jan Malmsjös bravurnummer ”Bygga upp ett stort berg” och ”Amazing Grace” på panflöjt,  landa i ett antal Elvisgospels. De upplivade åhörarna lockades vid ett flertal tillfällen att sjunga med i de kända låtarna.

  Som avslutning togs publiken med ner till 1940-talet och Vera Lynns ”We’ll mest again”. De nöjda åhörarna fick också ett extranummer  nämligen ”Love me tender”efter att duon, som bevis på uppskattning, fått varsin gåva.

  Ett antal funktionärer begåvades också med gåvor för sina insatser under det gångna året.

Kalle Wickström 

 

Tisdag 19/3 2024 Broängskyrkan (Karl Wickström) Foto Hans Forsberg

  ”Jag är så nöjd och glad att Leif var förhindrad att komma och att jag fick tillfälle att möta alla de varma blickarna från en sån härlig publik!” , var Hanna Kulles inledningsord då hon i Leif Stinnerboms ställe fått uppdraget att för nära hundratalet Aktiva Seniorer presentera Västanå Teater.

    Hanna Kulles första kontakt med Stinnerbomfamiljen skedde på Stockholms Stadsteater. Det resulterade i att hon sedermera kontraktades med Västanå Teater och flyttade till Lysvik.

  Teatern startades 1972 i Munkfors och fick efter några år namnet Västanå.

I slutet av nittiotalet hade man funnit hemvisten, i vilken man idag huserar, nämligen i den gigantiska ladan i Rottneros och nära anslutning till Statyparken.

   Leif Stinnerbom hade så långt svarat för musik och koreografi till teaterns föreställningar. Som ung musiker hade han rest runt och träffat folkmusikgrupper, spelat och avlyssnat deras musik, som han nedtecknat och efterhand använt i föreställningarnas speciella egenart, vad gäller koreografi och musik. Numer är Leif regissör och överlåtit musiken och dansen på sonen Magnus. Leifs hustru och kläddesigner Inger ansvarar för skapandet av aktörernas kreationer. Många av skapelserna finns att beskåda i montrar i Ladan.

   Hanna gav i ord och bilder en ingående beskrivning av Berättarladans lokaliteter. Nytillskottet är en varmbonad vinterscen.

   Kommande sommars föreställning ”Herr Arnes Penningar” är just nu föremål för manusskrivning och beräknas vara framme för att börja repeteras in efter påsk fram till premiären 22 juni. Aktiva Seniorer har planerat en resa till föreställningen 18 augusti.

   Uppläsningen av två avsnitt ur Selma Lagerlöfs roman ”Herr Arnes Penningar” fick avsluta Hanna Kulles mycket intressanta presentation av Västanå Teater. Helt säkert tändes intresset inför sommarens resa till föreställningen och ordförande Hans Kindroth uteslöt inte möjligheten att sätta in ännu en buss om så krävdes.

   Med långa applåder och med en vacker blombukett avtackades Hanna Kulle för en mycket trevlig, vältalig och publiktillvänd eftermiddag. Tack!

Karl Wickström

 

Tisdag 16/4 2024 Broängskyrkan (Karl Wickström) Foto Hans Forsberg

  Aprils månadsträff i Aktiva Seniorer gästades av fryksdalingen och poeten Bengt Berg och han hälsades välkommen av ordföranden Hans Kindroth och med en hjärtlig applåd från hundratalet medlemmar.

  ”Roligt att se att det är snöfritt här hos er! Om snön ligger kvar vid midsommar, kan man gott påstå att våren är sen”, inledde Berg och tackade för välkomnandet. Hans framträdande rubricerades ”Värmland - Världen, tur och retur”. Och visst tog han med åhörarna på en resa i målande ord med både humor och allvar både via sina dikter och med mellanstick ur sin biografi.

   Berg berättade om sin uppväxt i Bergeby ca två kilometer norr om Torsby. En trygg och naturnära uppväxt. Allt som var nödvändigt fanns inom bekvämt avstånd. Familj, skola, kamrater och butik.

  En omvälvande upplevelse var femtonårsdagen då han förärades en otrimmad moped av innemärket Puch. Med den företog han tillsammans med en kamrat en artonmilaresa till Oslo. Där intogs en Soft Ice-glass innan återresan skulle anträdas. Då ville inte Puchen vara med längre och vägrade starta. Han fick hänga på kompisen och tolka hela vägen tillbaka till hemmet. Säkert ett rejält dagsverke. Puchen kunde efter kunnigt ingripande göras åkbar igen.

   Berg underhöll vidare åhörarna med uppläsning av ett antal dikter ur sina poesi- böcker utgivna på eget förlag. Låt mig här bara nämna några ur det rika flödet, som kom lyssnarna till del. Ur boken ”Geografi” fick man ta del av upplevelserna i Flisa-rondellen i Norge, där vankelmodet, om man skulle köpa rosor i butiken A eller tulpaner i butik B till slut fick en ände med förskräckelse. Hamstringsresorna till Norge  under 60- och 70-talen beskrevs i dikten ”Margarin” och fick många i salen att minnas sina egna resor med nostalgisk glädje.

  Ett allvarsammare anslag har dagens i högsta grad aktuella bok ”Under Ukrainas blå himmel”. Ur den läste Berg tre dikter, nämligen ”Denna Morgon”, ”Leve Ukraina” och ”Krig och Fred” med vass udd mot Rysslands diktator Putin. Av Berg bland annat kallad ”tomhylsan”.

   Ur böckerna ”Varje dag går jag ner till sjön och fotograferar vattnet” samt ”Handelsresande i Nordiskt vemod” framförde poeten några diktverk innan han avslutningsvis deklamerade kollegan Gunnar Ehnes välkända dikt ”Har du någon skog i din himmel du Gud?”    Bengt Berg avtackades med en blomsterkvast och medlemmarnas applåder för sitt mycket uppskattade framträdande. En eftermiddag att minnas!

Karl Wickström

 

Tisdag 21/5 2024 Broängskyrkan (Karl Wickström) Foto Hans Forsberg

   Aktiva Seniorers våravslutning kan utan överdrift påstås leva upp till föreningens epitet, nämligen aktiv.

   Den 12 - 15 maj anträddes en bussresa till vårt västra grannland och Oslo med omnejd. Två övernattningar i Oslo och en i Larvik. I Oslo bjöds deltagarna på guidade turer plus avstickare till bland annat Heddals stavkyrka, Ulefoss slussar och Porsgrunns porslinsfabrik.                                         

  Från Sandefjord togs deltagarna med färja över Oslofjorden, där lunch intogs, för att så småningom hamna på den svenska sidan och Strömstad, varifrån kosan ställdes mot Kristinehamn.

   Nästa aktivitet inträffade 21 maj med ett möte med föredrag i Broängskyrkans lokal. Referat följer nedan.

   Den för våren avslutande aktiviteten innebär en bussresa till Dalarna den 4 juni med besök i Mora, Nusnäs och Leksand. I Mora besöks Zornmuséet, i Nusnäs får dalahästtillverkningen en visit och i Leksand skall Leksandsbröd och Hildasholm besökas.

   Nu till mötet den 21 maj. Föreningen gästades av Robert Kindroth anställd på Centret mot våldsbejakande extremism (CVE). Myndigheten arbetar i huvudsak utifrån kriminalpolitiska utgångspunkter med att stärka och utveckla det förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism och kriminalitet.

   Det globala våldet tenderar att alltmer närma sig vår vardag. Kindroth gav exempel på detta och angav lastbilsterroristen på Drottninggatan och skjutningen av de två svenska fotbollssupportrarna som exempel. 

   CVE jobbar nu fram en nationell strategi mot terrorism och lägger stor vikt vid att skapa rutiner i det förebyggande arbetet för att förhindra våldspåverkan och skydda civilsamhället såsom socialtjänst och skolverksamhet. 

   I detta arbete har man ingått ett samarbete med Säpo, med målsättning att brottsaktiva terrorister inte ska kunna agera lika fritt i dag. Projektet kallas Redex och uttyds ”Reduktion av extremistmiljöer.

   Presentationen avslutades med att åhörarna fick ställa frågor i det dagsaktuella allvarliga ämnet.

   Den intressanta presentationen av CVE’s verksamhet beledsagades av förklarande bilder med texter och illustrationer samt framför allt ett tydligt och skickligt framfört budskap av Robert Kindroth, för övrigt son till föreningens ordförande Hans. Robert avtackades med gåva och lång applåd.

Karl Wickström

 

Tisdag 27/8 2024 Broängskyrkan (Karl Wickström) Foto Hans Forsberg

/as20240827droschmeister.jpg

  Torsten Dröschmeister

    Aktiva Seniorer drog redan i mitten av augusti igång sin verksamhet med att besöka Västanås Teater i Sunne vid två på varandra följande söndagar. Bägge turerna med fullsatt buss. Selma Lagerlöfs ”Herr Arnes Penningar”   stod på programmet och spelades upp inför en entusiastisk publik.
   Till höstterminens första träff  hade vice ordförande Lena Bergkvist nöjet att hälsa dagens föredragshållare och över nittio medlemmar välkomna till  Broängskyrkans lokal.
   Torsten Dröschmeister, representerande ”Bojortens Vänner”, föreläste om det så kallade stadsvapnets historia och framtid.     
  Bojorten ”Christine af Bro” har precis firat tjugo års jubileum och såldes efter budgivning i våras av kommunen till en samling entusiaster och entreprenörer, inalles tolv personer, för 40500 kronor. Dessa har nu bildat en intresseförening, som kallar sig ”Bojortens Vänner”. På kort tid har föreningen vuxit till över fem hundra medlemmar.    
  Man kan bli medlem på olika villkor. Stödjande medlem, aktiv medlem eller guldmedlem. Medlemsavgift enligt stigande skala 130:-, 280:- respektive 530:- kr/år beroende på vilket engagemang man väljer.    
  Dröschmeister gav åhörarna en del data om fartyget. Segelarean är 230 kvm, längden 29,5 m, höjd över vattenlinjen 22 m och båten väger 130 ton. Vidare finns ombord serviser för 24 matgäster.    
  Vad som förefaller vara det största renoveringsbehovet är däcket, vars virke till största delen bör bytas ut. Tyvärr användes alldeles för dåligt virke vid byggandet av båten, där kärnvirke borde varit på plats. Bojortens motor, elinstallationer och övrig teknisk utrustning förefaller dock att vara i gott skick.     
  Ett totalt renoveringsbehov beräknas grovt till cirka två miljoner kronor. En grundlig besiktning ska utföras inför medlemsmötet den 2 oktober. Först därefter kan man fastställa de åtgärder som krävs för att få fartyget i driftdugligt skick igen.  
  För den som önskar ta del av verksamheten digitalt kan två webbadresser vara till nytta nämligen hemsidan: Bojorten.com eller via Facebook: Bojorten Christine af Bro.   
  Som avslutning på mötet delades anmälningsblanketter ut för medlemsskap i sällskapet Bojortens Vänner. En hel del intresserade på mötet anmälde sig.  
  Torsten Dröschmeister avtackades med varma applåder och sedvanlig gåva för den fina presentationen av ”Christine af Bro”.    
  Innan Seniorerna gav sig i kast med att fika informerade Gullevi Sandling om cirkelverksamheten under hösten. Ämnesområden är Historia och Litteratur.     
  Nästa möte går av stapeln redan den 10 september i Broängskyrkan, då Anders Forsberg (digital lots) och Andreas Ringbäck (kommunpolis) kommer att ge Seniorerna tips hur man skaffar sig en säkrare digital vardag och undviker telefonbedrägerier. Väl mött!

Karl Wickström

 

Tisdag 10/9 2024 Broängskyrkan (Karl Wickström) Foto Hans Forsberg

/as20240910forsbergringbaack.jpg

  Anders Forsberg och Andreas Ringbäck

 Inför 90-talet Aktiva Seniorer hade vice ordföranden Lena Bergkvist nöjet att hälsa Andreas Ringbäck, kommunpolis och Anders Forsberg, digital lots välkomna. Ämnet för deras medverkan i dagens träff var  ”Telefonbedrägerier och en säkrare digital vardag”.
 Ringbäck inledde med att redovisa lokal statistik över brottmål. Den visade på att kommunen under år 2023 hade 3442 brottsmål och ärenden, specificerade på exempelvis 162 knarkrelaterade brott, 105 cykelstölder och 54 inbrottsstölder. En jämförelse med tidigare år visar dock en vikande tendens av antalet.
 De flesta brotten begås inom ett begränsat område i centrala staden och man kan påstå att kommunen inte har något i övrigt speciellt utsatt socialt eller kriminellt område, som andra städer med högre invånarantal kan dras med.
 Ringbäck visade även statistik över bedrägeribrott begångna år 2023 i hela riket. Totalt redovisades 219 tusen. Av dessa utgörs en stor del av social och digital manipulation via telefon- och kortbedrägerier. Statistiken visade på en kraftig ökning av sådana brott. År 2020 rapporterades cirka 10 tusen sådana brott. Tre år senare 30 tusen. Ett korn av hopp inför framtiden visade på en minskning under  innevarande år. Kanske en följd av ökande medvetenhet.
 Efter detta övergick Ringbäck och Forsberg att ge goda råd och varningar vid hantering av kontokort och telefonförsäljning.
Nedan följer några av de råd som anmälarna förmedlade:
   - Uppge aldrig kortuppgifter till någon som kontaktar digitalt/telefonerar.
   - Lämna aldrig Bank-id till okända personer.
   - Dölj kod vid korthantering.
   - Spärra kortet för internetköp. Öppna bara för absolut säkra köp.
   - Om man handlar via hemsidor, swisha inte, begär faktura.
   - Kolla dragna utgifter på kortkonton.
   - Stöldgods kan säljas via annonsbedrägerier, se upp!
   - Gör inköp via kända hemsidor.
   - Swisha aldrig förrän du fått varan.
   - Lura luraren.
 En video visades, som illustrerade hur en bedragare försökte förmå en äldre dam att lämna ifrån sig kort- och kontouppgifter via telefon. Hon ställde hela tiden motfrågor och fick till slut bedragaren att ge upp sina lumpna avsikter. Hon hade lurat luraren.
 Det hela mynnade ut i följande regler: Lägg på luren vid misstänkt bedrägeri, lämna aldrig ut kod eller kortuppgifter, logga aldrig in på uppmaning från okänd. Anmäl alltid misstänkta försök till bank och polis.
 En eventuell otrygghet och rädsla att bli utsatt för bedrägerier via mobiler eller digitalt, kan genom föreläsningen och goda råd fått sig en knuff i rätt riktning - det vill säga minskat. Var uppmärksam!
   
 De två på området sakkunniga, Ringbäck och Forsberg, avtackades med välförtjänta applåder och blomsterbuketter. 
Karl Wickström
.
.

Tisdag 8/10 2024 Broängskyrkan (Mia Lokind) Foto Hans Forsberg

/as202401008asberg.jpg

 

   Öivind Åsberg har under flera år lett stadsvandringar i Kristinehamn med utgångspunkt från Gustaf Fröding och hans familj, som bodde i staden med vissa uppehåll under åren 1867-1881. Dagens föredrag anknöt till detta förhållande.

Våran prost är rund som en ost
Och lärd som själva den onde,
men gemen likväl
Och en vänlig själ
Och skäms ej att far hans var bonde.

   Med dessa kända rader ur dikten ”Våran prost” inledde Öivind sin presentation. Frödings konfirmationspräst, Johan Unger, kan ha varit förbilden för den folkliga prosten i dikten. Konfirmationen i Kristinehamns kyrka 1874 lär ha varit en så omvälvande upplevelse för den unge Gustaf att han både grät och svimmade.
   Religionen hade en stark ställning i Kristinehamn under den tid familjen Fröding bodde här. Båda Gustafs föräldrar var frikyrkligt engagerade och staden kallades Värmlands Jerusalem. I Frödings tidiga diktning dyker ofta situationer med religiös bakgrund upp – ofta med poetens humoristiska slutpoäng. Öivind läste ”Lelle Karl-Johan” om den stolta modern som skryter över sin son ”Nu skall ni höra att lelle Karl-Johan allt blir en präst när Karl-Johan blir stor.” och den tväre sonens slutkommentar : ”jag gir jäkel i mor!” I dikten ”I bönhuset” jämrar sig predikanten över att ”vår arme unge broder Andersson har blivit världens barn och fallit från” efter att det framkommit att ”så rymde broder Andersson i natt, med Fia Bergman till Amerikat”!
 
   Ferdinand och Emilia Fröding var båda begåvade och charmerande, men de led också av psykiska åkommor. Ferdinand Frödings senare liv präglades av bitterhet och svårmod över att ha blivit avsatt av sina släktingar som patron på Alsters bruk. Emilia vistades periodvis på olika mentalsjukhus. I huset på Nya Kyrkogatan i Kristinehamn fanns, förutom Gustaf tre systrar, Cecilia, Matilda och Anna. Gustafs skoltid inleddes i Kristinehamn, för att avslutas med studentexamen vid Högre Allmänna Läroverket i Karlstad. Därefter avreste studenten till Uppsala för vidare studier. Med sig hade han sitt fadersarv – 17.000 kronor (motsvarande över 1 miljon i dagens penningvärde) i ett skrin som han placerade olåst och fritt åtkomligt i sitt rum för studentkamraterna att ”låna” ur. Gustaf själv levde ett utsvävande studentliv med alkohol och besök hos prostituerade. Inom ett år var pengarna slut och Gustaf återvände till Värmland.
    Öivinds vandring fortsatte till kyrkogården, där Ferdinand Fröding är begravd, tillsammans med yngsta dottern Anna. Emilia Fröding är begravd i Eksjö, där hon tillbringade sina sista år. Matilda Fröding köpte gården Slorudsborg i Brunskog för sin del av arvet. Gården skötte hon på egen hand  – friare hölls på avstånd. Öivind deklamerade dikten ”Fröken på Slorudsborg” om den ampra Fröken som aldrig ville bli ”dum och kär”! Om sin äldsta syster Cecilia skrev Gustaf den vackra dikten ”Sagoförtäljerskan” där han målar bilden av sin sagoläsande syster i syrenbersån.
   Vandringen fortsatte till Rådhuset och den lilla parken med statyn ”Daphne” av skulptören Erik Rafael- Rådberg. Samme Rafael-Rådberg fotograferade Fröding när han låg på lit-de-parade, samt skapade den ståtliga statyn av Fröding på Djurgården i Stockholm.
   Bland övriga dikter som Öivind läste fanns den socialrealistiska ”Den gamla goda tiden”, den psykologiskt känsliga ”En Ghasel” om isolering och utanförskap och – för att betona Frödings stora och imponerande bredd – fick vi slutligen lyssna till den levnadsglada ”En litten låt om vårn”!

Ja vårn ja,
Ja vårn ja
Tjong faddeladeli
Dä ä e fina ti!
  
Gustaf Fröding dog 1911 och är begravd i Uppsala. Sin sista tid i livet vårdades han av kristinehamnsbördiga sköterskan Signe Trotzig.    Öivind tackades med en lång applåd för sin intressanta och givande föreläsning om en av Sveriges stora skalder som tillbringade så många av sina unga år i vår stad.

Mia Lokind

 

Tisdag 12/11 2024 Broängskyrkan (Karl Wickström), Foto Hans Forsberg

/as20241112hilding.jpg

 

   Aktiva Seniorers novembermöte i Broängskyrkan hade samlat hela 122 medlemmar och vice ordföranden Lena Bergqvist hälsade dagens föredragshållare, handläggaren i säkerhet och beredskap vid MSB, Per Hilding välkommen och överlämnade ordet till honom.
   Hildings arbetsplats är vid MSB i Karlstad. Han jobbar som säkerhetsskyddsspecialist och handläggare på Verksamhetsskydd. Målsättningen i arbetet är att färre ska skadas och dö på grund av olyckor och att öka individens och samhällets motståndskraft. Som bekant har myndigheten ett centrallager här i Kristinehamn på före detta A9.
     Myndigheten har i dagarna offentliggjort att en ny generaldirektör inom kort kommer att tillträda nämligen Mikael Frisell, tidigare generalmajor vid FMV. Under 2026 kommer myndigheten att byta namn till MCF, uttytt till Myndigheten för Civilt Försvar och kommer att inriktas mot ett större ansvarsområde inom civilt försvar.
   Med hjälp av ett välredigerat bildspel redogjorde Hilding för hur MSB i dess nuvarande utformning är organiserat. Nationellt leder riksdag och regering arbetet, delegerat centralt till MSB, som delat uppdraget i tio beredskapssektorer. Exempel på sådana sektorer är ”Hälsa, Vård och Omsorg” eller ”Räddningstjänst och Skydd av Civilbefolkning”. Vidare är riket indelat i sex högre regionala civilområden. Vår region tillhör mellersta civilområdet där ansvarig länsstyrelse är Örebro Läns och omfattar i stort sett Svealand utom Stockholms Län. 21 regioner och 290 kommuner avslutar den riksomfattande organisationen.
    En stor del av Hildings föredrag ägnades åt hur vi som individer ska tänka och handla om krig eller samhällskriser inträffar. Mat för ett antal dygn i form av konserver och torrvaror, vatten för dryck och hygien, stearinljus och värmande kläder för utslaget el- och värmenät, campingkök eller motsvarande för matlagning, kontanter om datanätet kollapsat, tankat fordon är exempel vi bör ha beredskap för.      För ett föredrag, som stämde åhörarna till eftertanke inför eventuella samhällskriser, avtackades Per Hilding med en gåva och Seniorernas uppskattande applåder.

Karl Wickström 

 

Tisdag 10/12 2024 KCC (Karl Wickström), Foto Hans Forsberg

/as20241210perhenning_1.jpg

 

/as20241210perhenning_2.jpg

  

    Aktiva Seniorers julavslutning i Folkets Hus Conference Center hade samlat 120 medlemmar och de hälsades välkomna av vice ordföranden Lena Bergkvist. Hon hade även nöjet att presentera musikern och sångaren Per Henning för den månghövdade publiken. Per sjunger och spelar synthesizer och dragspel och ingår i dansbandet Värmlandspojkarna. Han skriver också egna låtar. Per är bosatt i Bjurtjärn och gästade föreningen senast 2021 i samband med julavslutningen då.   

   Per Henning inledde med ett medley på de kända jullåtarna ”Bjällerklang”, ”Jag såg Mamma kyssa Tomten” och ”Rudolf med röda mulen”. Därefter följde Elvis’ kända ”Blue Hawaii” innan han lät åhörarna sätta repertoaren.    

    Per Henning stack emellan med att framföra ”Knalle Jul” till eget dragspelsackompanjemang samt sin egen komponerade ”Det snöar i Värmland” med textraden ”Tänd stjärnan i fönstret i kväll. Se det snöar i Värmland, alla ljusen tänds i byn”.    

   Under den knappa timmen hann Per framföra totalt tjugo låtar med julinnehåll. Avslutningsvis fick Seniorerna lyssna till ”Oh Helga Natt” och extranumret ”Låt mig få tända ett ljus”.    

   Per Henning lovade, om han får förtroendet att återkomma, lära sig ”Koppången”, vilken hade önskats, men som han inte var inövad på. Hans mycket uppskattade underhållning belönades  med långa applåder och gåva i påse.  

  Lena Bergkvist påminde medlemmarna om trettondagskonserten i Rävåskyrkan i Karlskoga torsdag 9/1 med Wermland Operas orkester. Dirigent Johanna Malangré och solist Minna Weurland.  
 
  Eftermiddagen avslutades med kaffe och julsmörgås.

Karl Wickström